Moslimovia po celom svete oslavujú v týchto dňoch ramadán. Čo pre nich toto obdobie znamená a aké sú ich zvyky?

NETKY.SK • 13 Marec 2024, 16:50 • 2 min
Moslimovia po celom svete oslavujú v týchto dňoch ramadán. Čo pre nich toto obdobie znamená a aké sú ich zvyky?

V krajinách, kde žijú moslimovia, sa začal posvätný mesiac ramadán, počas ktorého sa pripravujú na mesiac pôstu od úsvitu do súmraku, ktorý im má pripomenúť menej šťastných a posilniť potrebu byť vďačný.

slovakia

left justify in out

Ramadán je deviaty mesiac islamského lunárneho kalendára, ktorý pre moslimov znamená obdobie duchovnej obnovy, sebareflexie a intenzívnych modlitieb.

Ramadán je považovaný za jeden z piatich pilierov islamu, ktoré predstavujú základné princípy, podľa ktorých by sa mal každý moslim riadiť. Počas tohto posvätného mesiaca sa veriaci zdržiavajú jedla, pitia, fajčenia a sexuálneho styku od úsvitu do západu slnka. Tento pôst je určený na posilnenie duchovnej disciplíny, sebakontroly a empatie. Je to čas zintenzívnených modlitieb a hlbšej reflexie, kedy moslimovia sústredia svoju pozornosť na duchovný rast a spoločnú solidaritu.

Každoročný začiatok ramadánu sa líši vzhľadom na to, že je založený na pozorovaní mesačného cyklu a môže byť ovplyvnený geografickou polohou. Islamský kalendár, ktorý je lunárny, spôsobuje, že ramadán sa posúva približne o jedenásť dní v gregoriánskom kalendári každý rok. Tento pohyblivý dátum prispieva k rozmanitosti skúseností a tradícií spojených s týmto posvätným obdobím pre moslimov.

V tomto roku ramadán začal okolo 10. marca 2024 a potrvá do 9. apríla 2024.

Ramadán sa slávi v mnohých krajinách po celom svete, najmä v tých, kde je islam dominantným náboženstvom alebo má významnú moslimskú populáciu. Je to posvätný čas pre milióny veriacich, ktorí sa angažujú v duchovných cvičeniach a rituáloch, aby prehlbovali svoju vieru a puto s bohom.

Ramadán je oslavovaný v mnohých krajinách, pričom medzi najpopulárnejšie a menej známe patria Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Maroko, Tunisko, Turecko a Egypt. Avšak tento posvätný mesiac sa tiež slávi vo viacerých iných častiach sveta, vrátane krajín ako Veľká Británia, kde žije približne 6,5 % moslimskej populácie. Aj napriek tomu, že moslimská komunita tvorí menšinu, ramadán tam stále hrá dôležitú úlohu ako čas duchovnej obnovy a komunitného súdržnosti.

Zaujímavosti o ramadáne

Nočné modlitby (Taraweeh): V priebehu ramadánu sa moslimovia zúčastňujú na špeciálnych nočných modlitbách nazývaných Taraweeh, ktoré sa konajú v mešitách po celom svete. Tieto modlitby ponúkajú príležitosť na intenzívne počúvanie a reflektovanie nad veršami z Koránu, ktoré sú recitované nahlas, a slúžia ako prostriedok na hlbšie spojenie s duchovnými aspektami viery.

Zakat al-Fitr: Ide o formu almužny, známu ako zakát al-fitr, ktorá sa poskytuje na konci ramadánu, pred sviatkom Eid al-Fitr. Cieľom je umožniť aj tým, ktorí sú v núdzi, aby sa mohli pripojiť k radosti a oslavám konca pôstu. Táto charitatívna prax zdôrazňuje solidaritu a starostlivosť voči tým, ktorí sú menej šťastní, a pomáha zabezpečiť, aby všetci mali možnosť osláviť tento významný sviatok.

Laylat al-Qadr: Táto noc, považovaná za najposvätnejšiu v ramadáne, je spomienkou na noc, keď sa prorokovi Mohamedovi prvýkrát zjavil Korán. Verí sa, že modlitby a prosby v tejto noci majú osobitnú váhu a moslimovia sa usilujú o zvýšenú duchovnú oddanosť, aby sa priblížili k Bohu a osvojili si duchovné poznatky a inšpiráciu z posvätného textu.

Iftar po celom svete: Spôsoby, ako moslimovia ukončujú svoj denný pôst, sú rôznorodé. V niektorých krajinách je bežné začať iftar datľami a mliekom, v súlade s tradíciou proroka Mohameda, zatiaľ čo v iných regiónoch môže byť prvým pokrmom polievka alebo špeciálne jedlo prichystané na túto príležitosť. Každý spôsob iftaru odráža miestne zvyklosti a kultúrne tradície, no zároveň spája moslimov v jednotnom aktu ukončenia pôstu a oslavy posvätného času ramadánu.

Eid al-Fitr: Koniec ramadánu sa slávi sviatkom Eid al-Fitr, ktorý je dni radosti a vďaky. Tento sviatok je plný spoločenských a rodinných zhromaždení, špeciálnych modlitieb a dávania darov, najmä deťom. Eid al-Fitr je v podstate moslimskou verziou Vianoc, ktorá prináša pocit radosti, spoločenstva a osláv počas tohto výnimočného dňa.

Duchovná obnova: Ramadán nie je len o fyzickom pôste, ale aj o duchovnej pretransformácii a očistení. Veriaci sa počas tohto mesiaca zaväzujú k zlepšeniu svojho správania, zintenzívneniu svojej duchovnej praxe a posilneniu svojho vzťahu s Bohom prostredníctvom modlitby, čítania Koránu a charitatívnych činov. Je to obdobie intenzívnej sebareflexie a hlbokého duchovného rastu, ktoré posilňuje ich oddanosť a spojenie s náboženstvom.

Výnimky počas ramadánu: Podľa Koránu, ľudia, ktorí sú chorí, starší, cestujúci, tehotné alebo dojčiace ženy, rovnako ako deti pred dosiahnutím puberty, nie sú povinní dodržiavať pôst, ak by to malo negatívny vplyv na ich zdravie. Táto ustanovená výnimka ukazuje na ohľaduplnosť a pochopenie náboženstva voči zdravotným potrebám jednotlivcov a zdôrazňuje dôležitosť zachovania zdravia a blahobytu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Cestovná kancelária DAKA, Foto: Xingua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies