Bielorusko prerušilo spoluprácu s EÚ v boji proti nelegálnej migrácii

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 19:28 • 2 min
Bielorusko prerušilo spoluprácu s EÚ v boji proti nelegálnej migrácii

MINSK - Bielorusko sa v pondelok odplatilo Európskej únii (EÚ) za sankcie a pozastavuje s ňou spoluprácu na zamedzenie nelegálnej migrácie. Tiež zakázalo vstup na svoje územie predstaviteľom z eurobloku.

slovakia

left justify in out

Bieloruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Bielorusko podnikne kroky na pozastavenie readmisnej dohody s EÚ, ktorá má zabrániť nelegálnej migrácii

 

Bielorusko ruší dohodu o nelegálnej migrácii

„S hlbokou ľútosťou konštatujeme, že nútené pozastavenie platnosti dohody bude mať negatívny dopad na spoluprácu s EÚ v oblasti boja proti nelegálnej migrácii a organizovanému zločinu,“ uviedol rezort.

 

Už skôr bieloruský prezident Alexander Lukašenko varoval, že sa jeho krajina už nebude usilovať obmedziť prílev nelegálnych migrantov do únie. 

Rezort bieloruskej diplomacie tiež oznámil uvalenie cestovného zákazu na bližšie nešpecifikovaných predstaviteľov EÚ, ktorí sa zúčastnili na navrhovaní sankcií proti Bielorusku. Zároveň povolá svojho vyslanca pri EÚ na konzultácie a požiada zástupcu únie v Minsku Dirka Schuebela, aby opustil krajinu.

Bielorusko zároveň pozastaví účasť na programe EÚ Východné partnerstvo, ktorého cieľom je posilniť spoluprácu s viacerými bývalými sovietskymi štátmi.

 

Prečítajte si tiež: Bieloruského novinára Prataseviča prepustili aj s priateľkou do domáceho väzenia

 

Opozičná líderka sa "obula" do Lukašenka

Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská skritizovala kroky Minsku a uviedla, že bude naďalej úzko spolupracovať s EÚ. „Môj tím a všetky demokratické sily budú naďalej spolupracovať s našimi európskymi partnermi a urobia všetko pre to, aby našu krajinu zastupovali tí, ktorí majú skutočne právo hovoriť v mene ľudí,“ vyhlásila Cichanovská.

 

Podľa nej je Východné partnerstvo „program, ktorý otvára veľa príležitostí pre našu krajinu, vrátane vzdelávania, kontaktov s ľuďmi a nových politických a ekonomických väzieb“ a Lukašenko chce o to všetko Bielorusov pripraviť.

Európska únia vo štvrtok uvalila na Bielorusko nové ekonomické sankcie za nútený odklon dopravného lietadla a následné zatknutie opozičného novinára.

 

Sankcie sa zameriavajú na kľúčové časti Bieloruského exportu - uhličitan draselný, ktorý je bežnou prísadou do hnojív, ropné výrobky či export tabakového priemyslu. Predtým únia zakázala bieloruským aerolíniám prelety nad jej územím aj používanie jej letísk.

Lukašenko odsúdil európske sankcie ako súčasť „hybridnej vojny“, ktorú vedie Západ proti Bielorusku.
 

Prečítajte si tiež: V Bielorusku sa začal dlho očakávaný súdny proces s manželom Sviatlany Cichanovskej. Hrozí mu až 15 rokov väzenia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona