Moslimovia budú podľa prognóz v roku 2030 tvoriť vyše štvrtinu populácie

NETKY.SK • 27 Január 2011, 12:27 • 2 min
Moslimovia budú podľa prognóz v roku 2030 tvoriť vyše štvrtinu populácie

Moslimovia budú podľa prognóz v roku 2030 tvoriť vyše štvrtinu populácie

slovakia

left justify in out

img

Ľudí s moslimským vyznaním je v súčasnosti na svete 1,6 miliardy, čo predstavuje 23,4 percenta populácie. V roku 2030 ich bude 2,2 miliardy a tvoriť budú 26,4 percenta obyvateľstva Zeme. Vyplýva to zo štúdie amerického Výskumného centra Pew.
      Klesajúca miera pôrodnosti pritom v najbližších dvoch desaťročiach zníži rast moslimskej populácie z priemeru 2,2 percenta ročne v období 1990-2010 na 1,5 percenta od súčasnosti do roku 2030.
      Zhruba 60 percent moslimov v roku 2030 bude podľa prognóz žiť v ázijsko-tichomorskom regióne, 20 percent na Blízkom východe, 17,6 percenta v subsaharskej Afrike, 2,7 percenta v Európe a 0,5 percenta v Amerike.
      Pakistan sa do roku 2030 stane krajinou s najväčším počtom vyznávačov islamu, čím predstihne Indonéziu. Treťou krajinou v tomto smere ostane India, kde je väčšinovým náboženstvom hinduizmus.
      "Globálne bude miera rastu moslimskej populácie počas nasledujúcich dvoch desaťročí dvojnásobná oproti nemoslimskému obyvateľstvu - u moslimov bude priemerný ročný prírastok 1,5 percenta v porovnaní s 0,7 percenta u nemoslimov," uvádzajú autori štúdie.
      Projekt s názvom Budúcnosť globálnej moslimskej populácie je súčasťou programu Fóra Pew o náboženstve a verejnom živote. Zameriava sa na analýzu náboženských zmien a ich dopadov na spoločnosť vo svete.
      Správa neobsahuje údaje týkajúce sa iných náboženstiev, výskumné centrum však plánuje podobné štúdie o kresťanstve, hinduizme, budhizme, sikhizme a judaizme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies