Extrémisti sa pokúšali využiť pandemický rok na šírenie nenávisti. V dôsledku teroristických útokov vlani zomrelo 21 ľudí

NETKY.SK • 22 Jún 2021, 15:48 • 2 min
Extrémisti sa pokúšali využiť pandemický rok na šírenie nenávisti. V dôsledku teroristických útokov vlani zomrelo 21 ľudí

HAAG - Extrémisti chceli minulý rok využiť pandémiu koronavírusu na šírenie nenávistnej propagandy a zhoršenie nedôvery verejnosti vo vládne inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Vo svojej výročnej správe o terorizme v Európskej únii (EÚ) na to poukazuje Európsky policajný úrad (Europol). Podľa neho ochorenie COVID-19, ekonomická kríza a spoločenská nespokojnosť „prispeli k polarizácii spoločnosti, spôsobili vyostrenie postojov a zvýšili toleranciu zastrašovania vrátane výziev na páchanie násilných činov“.

 

Radikalizácia spoločnosti 
„Najnovšia správa Europolu o situácii v oblasti terorizmu v EÚ ilustruje, že v roku pandémie ochorenia COVID-19 sa riziko radikalizácie online zvýšilo. To platí najmä pre pravicový terorizmus,“ vyjadrila sa eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

 

Politička sa o tom v utorok v Lisabone zhovárala aj s americkými ministrom vnútornej bezpečnosti Alejandrom Mayorkasom.

Europol eviduje za rok 2020 celkovo 57 „kompletných, neúspešných a zmarených teroristických útokov“ v šiestich krajinách EÚ a 62teroristických incidentov“ v Spojenom kráľovstve.

 

Podobné to bolo aj rok predtým, keď zaznamenali 119 útokov, z toho 64 vo Veľkej Británii. Počet zatknutí súvisiacich s terorizmom klesol v porovnaní s rokom 2019 o tretinu na 449.

 

Pri útokoch zahynulo 21 ľudí 
Extrémistické útoky si vlani vyžiadali 21 mŕtvych. Deväť z nich zomrelo pri krajne pravicovom útoku v Nemecku a zvyšných dvanásť pri šiestich útokoch inšpirovaných džihádizmom.

 

Džihádistické útoky podľa Europolu vykonali osamelí útočníci, aj keď niektorí mali kontakty s teroristickými skupinami.

Vlani kleslo využívanie výbušnín pri teroristických útokoch, čo je zrejme výsledkom pandemických lockdownov. Úrady zmarili jeden bombový útok.
 

Mohlo by vás zaujímať: Organizovaný zločin utrpel veľkú ranu. Europol vykonal rozsiahlu akciu, spolupraovala aj americká FBI



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies