Len v nedeľu vypuklo na území Grécka 64 požiarov

NETKY.SK • 24 Júl 2023, 14:30 • 2 min
Len v nedeľu vypuklo na území Grécka 64 požiarov

ATÉNY - Na gréckom území horelo v noci na pondelok celkovo 82 lesných požiarov. Až 64 z nich vypuklo v nedeľu, ktorá bola v Grécku doteraz najteplejším dňom tohto leta.

slovakia

left justify in out

S najvážnejším požiarom bojovali hasiči v noci na ostrove Rodos, z najviac zasiahnutých oblastí tam úrady evakuovali cez víkend 19.000 osôb, medzi ktorými boli aj slovenskí a českí turisti. Ďalšie evakuácie v nedeľu večer nariadené neboli.

 

Pri hasení požiarov pomáhajú v Grécku aj hasiči z krajín EÚ vrátane Slovenskej republiky. Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v nedeľu uviedol, že v Grécku pomáha 450 hasičov a sedem lietadiel z EÚ. Šéfka Európskej komisie (EK) o situácii hovorila s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Na sociálnej sieti uviedla, že "Grécko zložitú situáciu zvláda profesionálne, kladie dôraz na bezpečnú evakuáciu turistov a vždy sa môže spoľahnúť na európsku solidaritu".

 

 

Podľa informácii agentúry AP bolo v nedeľu nameraných viac ako 40 stupňov Celzia až na 180 miestach. Až 46,4 stupňa Celzia namerali v obci Gytheio na juhu Grécka. Z požiarov, ktoré vypukli v krajine v nedeľu, bol najvážnejší na ostrove Eubója. Úrady tam na evakuáciu pripravili obyvateľov štyroch obcí. Severnú časť tohto druhého najväčšieho gréckeho ostrova zasiahli lesné požiare aj v auguste 2021.

 

Požiare si vyžiadali aj evakuáciu ľudí na ostrove Korfu a pri meste Aigio na severe Peloponézskeho polostrova. Na Korfu oheň zasiahol oblasti Santa, Megoula, Porta, Palia Perithia a Sinies, plamene zasiahli aj obce Viglatouri a Apolissoi. Požiar pri starovekom meste Epidauros sa čiastočne podarilo dostať pod kontrolu, oznámili miestni hasiči. V pondelok majú teploty dosiahnuť najviac 38 stupňov Celzia, v utorok majú extrémne horúčavy pokračovať. Mierne ochladenie by podľa predpovedí meteorológov malo prísť vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies