Moskva ponúkla úlohu sprostredkovateľa sporu medzi Rijádom a Teheránom

NETKY.SK • 4 Január 2016, 15:06 • 2 min
Moskva ponúkla úlohu sprostredkovateľa sporu medzi Rijádom a Teheránom

MOSKVA - Moskva je pripravená zhostiť sa úlohy sprostredkovateľa pri urovnávaní eskalujúceho konfliktu medzi Saudskou Arábiou a Iránom.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa vlády. Spory medzi oboma veľmocami Blízkeho východu sa vyostrili po tom, čo Rijád prerušil diplomatické vzťahy s Teheránom.

 

Nemenovaný diplomat pre ruskú agentúru uviedol, že Rusko si vytvorilo dobré vzťahy s oboma týmito štátmi vďaka spoločnej účasti v tzv. viedenskej skupine, ktorá spoločne pracuje na urovnaní vojenského konfliktu v Sýrii. Táto skutočnosť by podľa neho mohla dopomôcť k urovnaniu sporu medzi Rijádom a Teheránom.

 

RIA Novosti podľa agentúry AP totožnosť citovaného ruského diplomata neuviedla, zo správy ďalej nevyplýva ani to, či Moskva dala túto ponuku niektorej zo zainteresovaných strán.

 

Sunnitské saudskoarabské kráľovstvo prerušilo vzťahy so šiitským Iránom v reakcii na to, že protestujúci Iránci vtrhli na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, kde v hneve rozbíjali nábytok. Vystupňovali sa tak nezhody medzi týmito súperiacimi veľmocami vyvolané najnovšie tým, že Rijád v sobotu popravil významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies