Moskva nahradila trolejbusy dopravou šetrnejšou k životnému prostrediu

NETKY.SK • 27 August 2020, 17:21 • 2 min
Moskva nahradila trolejbusy dopravou šetrnejšou k životnému prostrediu

MOSKVA - Hromadná doprava v ruskom hlavnom meste sa stane ekologickejšou. Magistrát Moskvy sa rozhodol takmer úplne upustiť od používania trolejbusov.

slovakia

left justify in out

Inovačná doprava

Od septembra 2020 zostane v Moskve iba jedna trolejbusová linka. Na všetkých trasách, po ktorých predtým jazdili trolejbusy, budú chodiť elektrické autobusy.

 

"Rozhodnutie postupne opustiť trolejbusy nebolo ľahké, ale chápeme, že je to krok vpred. Budúcnosť patrí inovatívnej elektrickej doprave," uviedol Leonid Antonov, vedúci Moskovského rezortu dopravy.

 

Mestské úrady sa rozhodli ponechať iba jednu trolejbusovú linku v centre "ako prejav úcty k tomuto druhu dopravy".

 

img

 

Úrad primátora hlavného mesta tiež uviedol, že trend prechodu na elektrickú verejnú dopravu je v mnohých mestách v Európe, Amerike a Ázii.

 

"Ruské hlavné mesto je na prvom mieste v počte elektrických autobusov medzi európskymi metropolami. Počet elektrických vozidiel neustále rastie - v súčasnosti je vo vozovom parku 450 elektrických autobusov, do konca roka ich bude 600 a do roku 2024 viac ako 2,6 tisíc," dodal Antonov.

 

Prvá trolejbusová linka v Moskve bola spustená koncom roku 1933. Dnes je v ruskom hlavnom meste 36 trás, ktoré prevádzkujú iba elektrické autobusy.

 

Verejná doprava v Moskve

Moskovský systém hromadnej dopravy pozostáva z metra a rozsiahlej siete autobusových a električkových liniek. Verejná doprava v meste prepravuje každý deň vyše 16,5 miliónov cestujúcich.

 

img

 

Primátor ruského hlavného mesta už povedal, že od roku 2021 Moskva úplne opustí nákup autobusov na CNG. Mestské úrady tak plánujú postupne úplne prejsť na používanie ekologickej elektrickej verejnej dopravy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies