Moskovská univerzita je pripravená vyrobiť vakcínu proti koronavírusu

NETKY.SK • 18 Marec 2020, 11:36 • 2 min
Moskovská univerzita je pripravená vyrobiť vakcínu proti koronavírusu

MOSKVA - Ruskí vedci môžu za tri mesiace vytvoriť prototyp vakcíny proti ochoreniu COVID-19, čo spôsobil nový typ koronavírusu. Pre Izvesti to uviedol dekan Fakulty biológie Moskovskej štátnej univerzity Michail Kirpichnikov.

slovakia

left justify in out

Podľa vedca, na rýchly vývoj takejto očkovacej látky je potrebná objednávka a dostatočná úroveň financovania.

 

Vedúca oddelenia virológie Biologickej fakulty Moskovskej štátnej univerzity Olga Karpová zase vysvetlila, že vedci vytvorili technológiu na výrobu sférických častíc založenú na víruse tabakovej mozaiky prijateľnom pre človeka. Navyše povrch takejto častice môže "prilepiť" akýkoľvek proteín, vrátane proteínu vírusu SARS-COV-2, ktorý aj spôsobil epidémiu COVID-19.

 

Karpová dodala, že vytvorené častice sú imunogénne a spôsobujú silnú reakciu v ľudskom tele bez použitia ďalších látok používaných pri vývoji iných vakcín. Nakoniec sú častice založené na víruse tabakovej mozaiky úplne biologicky odbúrateľné a po vykonaní svojej funkcie budú z tela vylúčené.

 

O novom koronavíruse

Teraz je na svete zaregistrovaných viac ako 198 tisíc prípadov nakazených novým koronavírusom (SARS-CoV-2), približne 8 000 infikovaných zomrelo, okolo 82 tisíc ľudí sa uzdravilo. Mimo Číny bola choroba zistená v 155 krajinách vrátane Ruska.

 

Vypuknutie choroby COVID-19, ktorá spôsobuje nový koronavírus, sa zaznamenalo koncom decembra minulého roka v čínskom meste Wu-chan. Začiatkom marca Svetová zdravotnícka organizácia uznala, že sa choroba rozšírila do celého sveta a nazvala situáciu s COVID-19, pandémiou.

 

Informácie pochádzajú z:

https://tass.ru/obschestvo/8010451

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies