Morgan Freeman ako záchranca včiel: Daroval im 50 hektárov prírody

NETKY.SK • 12 Apríl 2019, 22:22 • 2 min
Morgan Freeman ako záchranca včiel: Daroval im 50 hektárov prírody

Osemdesiatjedenročný herec na konci marca prekvapil ochrancov prírody aj svojich fanúšikov: Premenil svoj ranč na rezerváciu pre včely.

slovakia

left justify in out

Že sa Freeman o včely a včelárenie zaujíma, nie je žiadnym prekvapením - prvýkrát o tom hovoril už pred piatimi rokmi v šou známeho amerického zabávača Jimmyho Fallona. Vtedy bol v tomto odbore ešte úplným nováčikom, venoval sa mu len niekoľko týždňov. Už vtedy ale prejavoval nákazlivé nadšenie a hovoril o dôležitosti včiel aj o tom, ako zásadné je, aby prežili a aby pre nich existovalo vhodné životné prostredie.

 

Bez včiel to nejde

 

"Existuje tu koordinovaná snaha, aby sa včely dostali späť do prírody. Moc si neuvedomujeme, že sú základom rastu planéty, rastlín..." uviedol vtedy.

 

Svoju včelársku kariéru začal s 26 úľmi, ktoré z Arkansasu previezol na svoj ranč v Mississippi. Tam ich spočiatku prikrmovali a zaisťoval im dostatok potravy aj tekutín, medzitým nechal v oblasti vysádzať rastliny, ktoré včely zbožňujú - magnólia, levanduľa a ďalšie.

 

img

 

Tento pozemok, ktorý pre seba majú len včely, má 124 akrov - čiže 50 hektárov.

 

Dodal, že keď medzi svoje včely vstupuje, tak nikdy nenosí špeciálny ochranný odev ani kuklu, napriek tomu ho včely zatiaľ nikdy nepoštípali. Nepoužíva ich k ekonomickému zisku, neodoberá im med, len sa snaží, aby sa im darilo čo najlepšie a aby sa čo najlepšie rozmnožovali. Informuje Forbes. 

 

Morganov krok má význam nielen konkrétne, ale predovšetkým symbolicky; ukazuje, že pre záchranu prírody môže niečo urobiť každý človek. A jeho status hollywoodskej celebrity umožňuje túto myšlienku propagovať oveľa silnejšie, než keby sa ju snažil presadzovať "normálny" neznámy človek alebo nejaká nezisková organizácia.

 

Amerika a veľký včelí problém

 

Včelstvá v Spojených štátoch sú pod tlakom ohrození z niekoľkých dôvodov, od klimatických zmien, cez pesticídy, až po čím ďalej častejších škodcov. Pritom úbytok včiel vedie k zásadným ekologickým i poľnohospodárskym problémom - bez týchto opeľovačov sa príroda skrátka nezaobíde.

 

Na jeseň minulého roka im príliš nepomohlo, že Trumpová vláda vzala späť zákaz pesticídov, ktoré včelstva poškodzujú. Išlo o takzvané neonikotinoidy, ktoré sú podľa mnohých vedeckých štúdií preukázateľne spojené s vymieraním včiel po celom svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies