Moldavský prezident chce obnoviť strategické vzťahy s Moskvou

NETKY.SK • 17 Január 2017, 16:34 • 2 min
Moldavský prezident chce obnoviť strategické vzťahy s Moskvou

MOSKVA - Nový prorusky orientovaný moldavský prezident Igor Dodon, ktorý dnes pricestoval do Ruska v rámci svojej prvej zahraničnej cesty, vyjadril nádej na obnovenie "strategických" vzťahov Moldavska s Moskvou.

slovakia

left justify in out

Víťaz novembrových prezidentských volieb v Moldavsku, sa zaviazal obnoviť obchodné a politické vzťahy s Ruskom, ktoré ochladli po tom, ako Moldavsko v roku 2014 podpísalo asociačnú dohodu s Európskou úniou.

 

Dodon sa dnes vyjadril, že jeho krajina z tejto dohody "nezískala nič", práve naopak, stratila prístup k lukratívnemu ruskému trhu.

 

Moldavský líder po dnešnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putinom vyhlásil, že Moldavsko "nebude opakovať chyby z minulosti" a bude pracovať na opätovnom budovaní väzieb s Ruskom.

 

Putin zas Dodona pochválil za prejavenie odvahy tým, že začiatkom januára navštívil moldavskú, medzinárodne neuznanú odštiepeneckú republiku Podnestersko. Týmto činom podľa Putina Dodon preukázal rešpekt k obyvateľom tohto regiónu a taktiež záväzok k vyriešeniu tohto dlhoročného konfliktu.

 

Medzinárodne neuznané Podnestersko, kde 60 percent obyvateľstva tvoria Rusi a Ukrajinci, sa odtrhlo od Moldavska po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1500 mŕtvych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies