Matky zarábajú menej ako bezdetné ženy! Inštitút finančnej politiky odporúča podporiť návrat matiek do práce

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 11:12 • 2 min
Matky zarábajú menej ako bezdetné ženy! Inštitút finančnej politiky odporúča podporiť návrat matiek do práce

BRATISLAVA - Rozhodnutie mať deti sa prejavuje na príjmoch matiek a vedie k rozdielom v zárobkoch medzi ženami a mužmi, ako aj medzi matkami a bezdetnými ženami.

slovakia

left justify in out

V komentári na to upozorňuje Inštitút finančnej politiky (IFP). Aj šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne v priemere o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33 percent nižšie, než keby deti nemali. Približne tretinu rozdielu v mesačných mzdách je možné podľa analytikov IFP vysvetliť tým, že matky pracujú v priemere menej hodín. Inštitút preto odporúča prijať opatrenia na podporu návratu matiek do pracovného života najmä zvyšovaním dostupnosti predškolskej starostlivosti, podporou využívania materskej a rodičovskej dovolenky zo strany otcov a flexibilného zamestnávania.

 

img

 

Prečítajte si: Vláda vyplatí sociálnym pracovníkom mimoriadne odmeny!

Slovenské ženy majú v priemere o 19,4 percenta nižšie príjmy ako muži. Jedným z najvýznamnejších determinantov zárobkových rozdielov je práve rodičovstvo, ktoré ovplyvňuje príjmy žien a mužov odlišne. Podobne ako v zahraničí, pracujúce matky na Slovensku zarobia v priemere menej než bezdetné ženy v rovnakom veku. Naopak, príjmy zamestnaných otcov počas väčšiny pracovného života prevyšujú nielen príjmy matiek, ale aj zárobky mužov bez detí.

 

Medzera medzi príjmami mužov a žien existuje už pred narodením prvého dieťaťa, ale po narodení sa zväčší. Pri matkách a otcoch, ktorým sa prvé dieťa narodilo v roku 2006, išlo podľa analytikov IFP o nárast z 29 percent v roku pred narodením dieťaťa na 60 percent v štvrtom roku po narodení a ani po 13 rokoch sa rozdiely nevrátili na úroveň pred rodičovstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies