„Mojou múzou je nielen Viki, ale všetko čo zažívam – moja dcéra, môj pes, kamaráti aj môj bicykel,“ prezradil pre Netky Peter Bič.

NETKY.SK • 18 Október 2023, 14:30 • 2 min
„Mojou múzou je nielen Viki, ale všetko čo zažívam – moja dcéra, môj pes, kamaráti aj môj bicykel,“ prezradil pre Netky Peter Bič.

Kapela Peter Bič Project má novú pieseň, klip, vinylovú výberovku a chystá sa na turné! Preto sme sa s nimi stretli v ich domovskom vydavateľstve Universal Music. V exkluzívnom rozhovore pre Netky prezradili, že nový song sa Petrovi Bičovi prisnil v Chorvátsku a ako dlho hrá Viki na trúbke. Vysvetlili ako spolu fungujú a aj to, že je Viki pre Petra múzou v jeho tvorbe.

slovakia

left justify in out

Obľúbená košická skupina Peter Bič Project má na konte množstvo hitov a ocenení. Je držiteľom Slávika, ceny OTO aj Krištáľového krídla v kategórii hudba. Po úspechoch, ktoré im priniesli albumy Labyrint a Hlava sa kapela rozhodla vydať po prvýkrát prierez svojej hudobnej tvorby. Pre fanúšikov si pripravila novinku To najlepšie z nás, ktorá mapuje ich najväčšie slovenské hity a okrem streamingových platforiem aktuálne vychádza aj na vinyle. 
 
Rozhodli sme sa urobiť prierez obdobím, ktoré považujem za naozaj veľmi úspešné pre skupinu. Som naozaj veľmi rád, že z mnohých pesničiek sa stali hity, ktoré spoločne s nami spievajú na koncertoch aj naši poslucháči, fanúšikovia a za to im veľmi pekne ďakujeme. A keďže sme ešte žiaden album nevydali ako vinyl, rozhodli sme sa práve pre tento typ nosiču,“ hovorí o výberovke Peter Bič

Veľmi sa z toho tešíme, je to taký ďalší pomyselný krok v pôsobení skupiny. Výber jednotlivých skladieb nebol ľahký a všetky by sa nám na album nezmestili,“ dodáva s úsmevom Viktória Vargová.
 
Teraz prichádzajú Peter Bič Project s ďalšou novinkou. Pozitívna skladba Len sa smej už znie slovenským éterom. Autorom hudby je Peter Bič, text napísal Vlado Krausz.
 
Je to pieseň, ktorá sa mi prisnila, keď som bol v Chorvátsku na dovolenke a ráno som sa zobudil s touto pesničkou v hlave. Hneď som si ju, teda zaznamenal, čo bol vtedy tiež malý zázrak. Sú piesne, ktoré prídu a ktoré sa ti snívajú a toto je jedna z nich, doslova som si ju vysnil" hovorí o vzniku skladby Peter Bič. „Asi to je tým, že som mal a stále mám pocit, že sa pieseň  práve hodí do tohto stavu v akom všetci žijeme fungujeme. Mám pocit, že ten smiech nám tu chýba a myslím si, že sa treba usmievať, pretože už tej zloby je tu až až," prezradil Peter Bič.

Spevák, skladateľ a gitarista Peter Bič je autorom hudby všetkých skladieb kapely.
 
U mňa to nie je tak, že sedím a čakám, kedy príde inšpirácia. Proste si vezmem gitaru a hrám si, alebo si čítam text a zrazu mi melódia vzniká v hlave. Je tisíc spôsobov, akým tá pieseň ku mne príde. Za čo som nesmierne vďačný. Mojou múzou je nielen Viki, ale aj všetko čo zažívam – moja dcéra, môj pes, kamaráti a niekedy aj môj bicykel. Múza je všetko, čo ťa osloví,“ vyznal sa Peter.
 
K novej skladbe Len sa smej vznikol veselý videoklip, ktorý pre skupinu nakrútil režisér Peter Rončík.
 
Mojim cieľom bolo vytvoriť pestrý videoklip, ktorý sa dobre dopĺňa s hudbou a posilňuje jej význam. Pri výbere ľudí a lokácií som sa snažil o rozmanitosť a dynamiku, od štúdio ateliéru s ľuďmi ukazujúcimi ich talenty, školskú telocvičňu so žiakmi, až po industriálny priestor, ktorý evokuje atmosféru hip-hopu. Bola to moja prvá spolupráca so skupinou Peter Bič Project a musím zhodnotiť, že veľmi príjemná aj napriek náročnému dvojdňovému natáčaniu, ktorému predchádzalo mnoho dní príprav. Hudobníci boli otvorení rôznym nápadom a pri procese tvorby klipu boli veľmi kreatívni,“ hovorí o spolupráci režisér Peter Rončík.

Som rád, že som ho stretol. Natáčali sme  v Prešove v rôznych lokáciách a musím povedať,  že tomu dal tú správnu atmosféru. Bola to sranda, veľmi sme si to užili. S Petrom sa dobre pracovalo a bolo tam kopec ľudí, ktorí účinkujú spolu s nami, takže sme si aj zaspievali, zabávali sa  a hlavne, aj deti si to užívali s nami a my s nimi," teší sa Peter Bič.      
 
Skupina sa aktuálne okrem príprav a nahrávania nových piesní venuje programu na jesenné turné, ktoré odštartuje 6.11. 2023 v Spišskej Novej Vsi.
 
Jesenné turné Peter Bič Project
 
6.11.2023 19:00 SPIŠSKÁ NOVÁ VES, kino Mier                        
7.11.2023 19:00 VRANOV nad TOPĽOU, Mestský dom kultúry
13.11.2023 19:00 ŽIAR NAD HRONOM, MsKC
20.11.2023 19:00 NITRA, PKO
21.11.2023 19:00 TRNAVA, Dom kultúry
22.11.2023 19:00 TRENČÍN, Piano Club
27.11.2023 19:00 LEVICE, Mestské kultúrne stredisko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Peter Bič Project
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies