Mogheriniová privíta premiérov Srbska a Kosova

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 10:43 • 2 min
Mogheriniová privíta premiérov Srbska a Kosova

BRUSEL - Premiéri Srbska a Kosova sa budúci týždeň opätovne stretnú v bruselskom sídle EÚ, kde budú hovoriť o ďalších spôsoboch napredovania vzájomných vzťahov.

slovakia

left justify in out

O utorňajšom stretnutí predsedu srbskej vlády Aleksandra Vučiča a jeho kosovského náprotivka Isu Mustafu v piatok informovala šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Témou rokovaní bude zhodnotenie stavu implementácie dohôd, ktoré tri strany dosiaľ uzavreli. Vučič a Mustafa sa naposledy stretli v Bruseli vo februári, pričom odvtedy predstavitelia oboch krajín absolvovali prelomové prvé rokovania bez sprostredkovateľov. Stalo sa tak koncom marca, údajne na podnet Vučiča.


Srbsko rovnako ako takmer polovica štátov sveta vrátane Ruska a piatich krajín EÚ suverenitu Kosova neuznáva. Napätie vo vzájomných vzťahoch krajín sa však v uplynulých dvoch rokov uvoľnilo, pričom Srbi dúfajú v zlepšenie si pozície v prístupových rokovaniach s EÚ, ktorá žiada urovnanie vzťahov medzi Belehradom a Prištinou. To jednostranne vyhlásilo nezávislosť ešte v roku 2008.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies