Situácia na Blízkom východe je alarmujúca! Izrael a Hamas podnikajú proti sebe najväčšie útoky od roku 2014

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 07:22 • 2 min
Situácia na Blízkom východe je alarmujúca! Izrael a Hamas podnikajú proti sebe najväčšie útoky od roku 2014

JERUZALEM - Konfrontácia medzi Izraelom a palestínskou militantnou organizáciou Hamas, ktorú vyvolalo napätie v Jeruzaleme, sa v utorok zintenzívnila. Izrael podnikol nové letecké údery proti Pásmu Gazy a palestínski militanti vypálili na územie Izraela stovky rakiet.

slovakia

left justify in out

Raketové a letecké útoky 

Zahynuli pri tom niekoľkí militanti a civilisti v Pásme Gazy a dve obyvateľky Izraela. Útoky raketami na Izrael a odvetné letecké údery pokračovali takmer nepretržite celý deň a zmenili sa na jedny z najintenzívnejších bojov medzi Izraelom a Hamasom od vojny z roku 2014.

 


Od pondelkového večera v Gaze zahynulo 28 Palestínčanov, vrátane 10 detí a jednej ženy. Uviedli to miestni zdravotníci. Izraelská armáda vyhlásila, že najmenej 16 zo zabitých Palestínčanov boli militanti. V meste Aškelon na juhu Izraela raketa vypálená z Gazy zabila dve ženy v ich dome. Najmenej desiati Izraelčania od pondelka večera utrpeli zranenia.

 

img


Bojom medzi Hamasom a Izraelom predchádzali strety medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami najmä v Jeruzaleme. Zranenia počas nich utrpelo viac ako 700 Palestínčanov, pričom takmer 500 z nich ošetrili v nemocniciach. Strety vypukli počas víkendu v blízkosti mešity al-Aksá, na posvätnom mieste v jeruzalemskom Starom meste, ktorému hovoria židia Chrámová hora a moslimovia Vznešená svätyňa.

 

 

To býva často zdrojom izraelsko-palestínskeho násilia, pričom je považované za tretie najposvätnejšie miesto islamu a vôbec najposvätnejšie miesto judaizmu. Lokalita sa nachádza vo východnom Jeruzaleme, ktorý v roku 1967 anektoval Izrael.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies