Mogheriniová hľadá s krajinami ASEAN možnosti užšej spolupráce a posilnenie vzťahov

NETKY.SK • 13 Október 2016, 13:46 • 2 min
Mogheriniová hľadá s krajinami ASEAN možnosti užšej spolupráce a posilnenie vzťahov

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová odcestovala do Bangkoku, kde sa v mene Európskej únie zúčastňuje na 21. ministerskej konferencii ASEAN-EÚ, ktorá sa koná v dňoch 13.-14. októbra.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie ministrov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a EÚ tento rok organizuje Thajsko, ktoré je v rámci tejto regionálnej skupiny poverené koordináciou vzťahov s Európskou úniou. Nasledovná 22. ministerská konferencia ASEAN-EÚ sa uskutoční v roku 2018 na pôde únie.

 

Okrem šéfov diplomacií z členských štátov EÚ a krajín ASEAN sa na tomto podujatí zúčastňuje aj generálny tajomník ASEAN Le Luong Minh z Vietnamu.

 

Európska komisia v správe pre médiá pripomenula, že zasadnutie sa koná v čase čoraz bližších vzťahov medzi EÚ a ASEAN, dvoma nadnárodnými zoskupeniami, ktoré môžu byť príkladom dobrej regionálnej spolupráce aj pre ostatné časti sveta.

 

Diskusie v Bangkoku sú zamerané predovšetkým na hľadanie spôsobov a prostriedkov pre budúce posilnenie vzťahov medzi EÚ a ASEAN.

 

Mogheriniová pred odchodom do Thajska pripomenula, že na budúci rok Európska únia a ASEAN oslávia 40 rokov vzájomných vzťahov.

 

"Počas 40 rokov sme prekonali veľmi dlhú cestu. Teraz je čas na posilnené partnerstvo medzi oboma našimi regiónmi. Je toho veľa, čo môžeme spoločne urobiť pre bezpečnosť, stabilitu a prosperitu v prvom rade našich ľudí, našich regiónov, a tiež pre dianie vo svete," uviedla Mogheriniová.

 

Do skupiny ASEAN patria: Brunej, Filipíny, Indonézia, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Singapur, Thajsko a Vietnam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies