MMF je pripravený poskytnúť Egyptu úver v hodnote 12 miliárd USD

NETKY.SK • 11 August 2016, 17:37 • 2 min
MMF je pripravený poskytnúť Egyptu úver v hodnote 12 miliárd USD

KÁHIRA - Medzinárodný menový fond (MMF) a Egypt sa predbežne dohodli na 3-ročnom úvere v hodnote 12 miliárd USD (10,73 miliardy eur). Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Cieľom pôžičky je podporiť vládny program reforiem, znížiť rozpočtový deficit a štátny dlh, posilniť ekonomiku, a tým tvorbu pracovných miest. "Egypt je silná krajina s veľkým potenciálom, má však určité problémy, ktoré je potrebné urýchlene vyriešiť," uvádza sa vo vyhlásení fondu, ktorý zároveň uviedol, že súčasťou vládnych reforiem je aj zvýšenie daní a zníženie dotácií na elektrinu.

 

Egypt zápasí s ekonomickými problémami od roku 2011, keď v krajine vypuklo povstanie, ktoré umožnilo zosadenie dlhoročného autokratického prezidenta Husního Mubaraka. Nasledovali ale nepokoje a nestabilita, v dôsledku čoho sa prudko zvýšili spotrebiteľské ceny, prepadli sa investície a devízové rezervy. Tie v roku 2010 dosahovali okolo 36 miliárd USD, koncom júla tohto roka to už podľa informácií egyptskej centrálnej banky bolo len 15,5 miliardy USD.

 

Vývoj v Egypte mimoriadne negatívne zasiahol kľúčový cestovný ruch a situáciu ešte viac zhoršilo zrútenie ruského lietadla s vyše 220 ľuďmi na palube na Sinajskom polostrove v októbri 2015. Rusko následne zastavilo lety do Egypta.

 

V predchádzajúcich rokoch poskytli Káhire pomoc vo výške niekoľkých miliárd dolárov bohaté krajiny Perzského zálivu. Tieto peniaze ale Egypt už vyčerpal a obrátil sa na MMF. Predbežnú dohodu ešte musí schváliť Výkonná rada MMF, ktorá by o tom mala rozhodovať v nasledujúcich týždňoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies