Poznáte rozdiel medzi problémovým a toxickým vzťahom?

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 11:45 • 2 min
Poznáte rozdiel medzi problémovým a toxickým vzťahom?

Keď nám to vo vzťahu škrípe, neznamená to hneď, že ide o toxický vzťah, z ktorého treba utiecť

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti sa vie, aké sú črty toxického a deštrukčného vzťahu. Je tam prítomná manipulácia, tajnosti, nedobre nastavené hranice, problémy v komunikácii, ale aj závisť, prehnaná kritickosť, neprimerané reakcie či hnev... Chytila vás práve panika, pretože mnohé z týchto charakteristík pozorujete vo vašom vzťahu? Zadržte, neznamená to hneď, že váš vzťah je toxický a musíte sa svojho partnera okamžite zbaviť!

Háčik je v tom, že mnohé znaky, ktoré sprevádzajú toxický vzťah, môžu byť takisto len prejavom „obyčajného“ problémového vzťahu. Je to ako napríklad pri nádche a tuberkulóze. Obe majú často podobné vonkajšie prejavy, no podstata choroby a najmä nebezpečenstvo a ničivé dôsledky sú v druhom prípade úplne iné!

Ako sa teda nepopáliť a nezničiť si vzťah, v ktorom ide iba o normálnu nádchu? Alebo ešte horšie – ako nenaletieť niekomu, kto má síce prejavy prechladnutia, no v skutočnosti šíri okolo seba zhubnú tuberkulózu?

Dá sa v tom zorientovať, len treba s rozvahou posúdiť, čo sa vo vašom vzťahu vlastne deje. Ako teda rozlíšiť, či v prípade nášho partnera ide „iba“ o zranené ovcu, alebo vlka v baránkovom rúchu? A kedy sa riadiť biblickým: „Neste si navzájom bremená a tak naplníte Kristov zákon.“ (Gal 6,2). Kedy je to bremeno dobré niesť, vedie to k určitému výsledku, nezlomí nám to väzy a život?

Existujú určité zásadné veci, ktoré spoľahlivo odlišujú „len“ problémový vzťah od fatálne toxického. A všetky súvisia s úmyslami srdca. Pretože práve tie odlišujú človeka, ktorý má možno – z rôznych dôvodov - problémy s tým, ako sa správať v harmonickom vzťahu od človeka, ktorý chce vedome škodiť, ničiť život druhého, neváži si a ignoruje jeho hodnoty, potreby.

Takže, ktorú sú tie odlišnosti, ktoré napriek určitým ťažkostiam máte v problémových vzťahoch, no márne po nich budete túžiť vo vzťahu toxickom?:

  • Láska. I keď sa niekedy hádate, máte rozdielne názory na určité veci vo vzťahu, prekáža vám niečo vzájomne na tom druhom, potrebujete vyladiť mnoho vecí, aby to klapalo, napriek tomu VIETE, že je medzi vami láska. Také niečo vo vzťahu s narcisom a manipulátorom neexistuje, pretože ľúbiť nevie. Myslí iba na seba, svoje záujmy, svoj život a vy ste pre neho prostriedok k jeho cieľom, spokojnosti. I keď vám niekedy možno povie – „ľúbim ťa“, myslí tým možno krátke závany dobrých pocitov, zamilovanosti, vášne. No tie majú od skutočnej lásky – záväzku, vyžadujúceho zodpovednosť – viac než ďaleko.
  • Rešpekt. To je presne to, čo v toxickom vzťahu nedostanete. Neustále sa budete cítiť ako piate koleso na voze, že ste vy aj váš život na druhej koľaji, že stále niečo robíte zle, na vašom názore, či pocite nezáleží. A budete mať pravdu. Toxický človek skrátka nevie niekoho rešpektovať.
  • Dôvera. Nech sa budete snažiť akokoľvek, nikdy tomu človeku plne neuveríte. Nie je to možné. Zamotá vás do jeho šialených pavučín klamstiev, tajomstiev, podrazov, výhovoriek, masiek tak, že začnete byť 24 hodín denne v pohotovosti, čo kde s kým ako prečo zasa robí, čo z toho, čo vám povedal bola, či nebola pravda... Veľmi vyčerpávajúce!

  • Dôstojnosť. Jedna z najsmutnejších stránok v toxickom vzťahu. Ako manipulovaná, zneužívaná a klamaná osoba postupne začnete strácať dôstojnosť aj vo svojich očiach. Začnete sa vidieť ako handru, zmietanú udalosťami a okolnosťami v živote niekoho iného.
  • Zodpovednosť. Toxický partner môže byť všeličo – roztomilý, humorný, inteligentný, šarmantný, vášnivý, nadaný, príťažlivý... No nikdy nebude zodpovedný. Nikdy sa na neho v ničom nebudete môcť spoľahnúť. Nieto ešte plánovať budúcnosť. V toxickom vzťahu ste ako na tenkom ľade, kde stále niečo hrozí a vy nemáte vedľa seba partnera, ale malé dieťa, po ktorom treba hasiť problémy.
  • Rast. V problémových vzťahoch sa možno narobíte, zažijete pár horúcich talianskych situácií, vyroníte slzy, no napriek tomu stále viete, že niekam napredujete. Že váš spoločný život niekam smeruje, že vy sami sa vyvíjate vo svojej robote, talentoch, záujmoch, ako osoba, partner... V toxickom vzťahu živoríte a pomaly odumierajú všetky oblasti vášho života. Stráca postupne aj fyzické a duševné zdravie.
  • Odpustenie. V toxickom vzťahu sa len vŕšia rany na rany a problémy na problémy. Z jedného konfliktu padáte do druhého, pretože manipulátor a narcis nedokáže úprimne ľutovať ani sa ospravedlniť za svoju chybu. A tak nedochádza k žiadnej katarzii. Navyše, ak urobíte nejakú chybu vy, môžete si byť istí, že vám to v príhodnom čase vyhodí na oči.
  • Bezpečie. Jedna z najdôležitejších vecí vo vzťahu. Ak sa cítite v partnerstve v bezpečí, isto, ochraňovaní, podporovaní, ako doma, vážte si to a držte sa toho. V toxickom vzťahu nič také neexistuje, ide o šialenú jazdu na húsenkovej dráhe, plnú drám, otáznikov, pádov, zrád, konfliktov, ohrozenia, stresu a katastrof. Ak vášmu najbližšiemu človeku nemôžete bezpečne a slobodne zveriť svoje pocity, názory, túžby, nie je to vzťah, ale trápenie.

Ak váš vzťah obsahuje tieto spomenuté prísady, nebojte sa, prežijete, aj keď musíte občas bojovať s určitými problémami. Udržia vás pri živote a prenesú do dobrých časov ako dobrá imunita, s ktorou zvládnete chrípku. Ak však chýbajú, ste zraniteľní, nemáte na čom stavať a váš vzťah a možno aj život sa zrúti podobne, ako keď vaše telo napadne ťažká nákaza.

Dnes sa o toxických vzťahoch hovorí veľa a každý hneď spozornie, ak sa aj v jeho živote objavia príznaky, ktoré so sebou toxický partner prináša. Ak máte vo vašom vzťahu určité problémy, nezúfajte si hneď. V zdravom partnerstve so zdravou osobnosťou sa všetko dá spoločným odhodlaním prekonať. A ak v ňom viete budovať na položkách ako láska, rešpekt, dôstojnosť, bezpečie, tak ste na dobrej ceste...





           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies