Srdce divadla a zábavného priemyslu: Newyorská Boadway v noci ožíva a nikdy nezaspáva, prezradíme vám, kam sa oplatí pozrieť

NETKY.SK • 30 Október 2023, 21:27 • 2 min
Srdce divadla a zábavného priemyslu: Newyorská Boadway v noci ožíva a nikdy nezaspáva, prezradíme vám, kam sa oplatí pozrieť

Broadway je najstaršia severo-južná ulica v New Yorku. Existovala ako cesta, po ktorej cestovali americkí Indiáni dávno predtým, ako prišli Európania. Pretína najznámejšie námestie Union Square, Madison Square aj Times Square, ľahko sa dotkne Central Parku a pokračuje ďalej na sever ku Kolumbijskej univerzite.

slovakia

left justify in out

Mesto, ktoré nikdy nespí - jedinečný New York. Od jasných svetiel Times Square až po mrakodrapy finančnej štvrte, New York City je miestom, ktoré inšpiruje ľudí zo všetkých oblastí života.

Broadway, jedna z najslávnejších, najstarších a najdlhších ulíc v New Yorku. Pretína najznámejšie námestie Union Square, Madison Square aj Times Square, ľahko sa dotkne Central Parku a pokračuje ďalej na sever ku Kolumbijskej univerzite.

 

Navždy slávny Broadway - Veľké srdce divadla

Srdce mestskej divadelnej scény, známy a takisto jedinečný Broadway.

Široká ulica v New Yorku vedie po celej dĺžke Manhattanu. Začína sa na južnom cípe ostrova pri Bowling Green. Ulica pokračuje až po severný cíp v Inwoode a pokračuje až do Bronxu.

Broadway je najstaršia severo-južná ulica v New Yorku. Existovala ako cesta, po ktorej cestovali americkí Indiáni dávno predtým, ako prišli Európania. 

Dnes je pozdĺž niekoľko kilometrov Broadwaya veľa známych miest. Keď väčšina ľudí počuje slovo „Broadway“, napadne mi jeden malý úsek. Je to úsek medzi 42. a 53. ulicou – vrátane Times Square – ktorý je považovaný za domov amerického divadelného priemyslu.

 

Je to najstaršia severo-južná bežecká cesta v New Yorku, aj keď až koncom 19. storočia dostala názov „Broadway“. Od 19. storočia je známa ako hlavná zábavná štvrť a odvtedy sa vďaka svojim divadlám stala uznávanou po celom svete.

Na Broadwayi sa zrodil nejeden muzikálový hit. Svoj úspech tu slávil Jesus Christ Superstar, Brdári, Fantóm opery, Leví kráľ alebo Mamma Mia.

Lístky na najnovšie Broadway shows nájdete tu.

Najlepší muzikál na Broadwayi

Najdlhšie uvádzaný muzikál v histórii Broadwayu je Fantóm opery. Na Broadwayi začal v roku 1988 a je stále obľúbený v súčasnosti. 

Do dnešného dňa má za sebou viac ako 13-tisíc predstavení. Zarobil viac ako jednu miliardu dolárov. V roku 1988 získal aj Tony Award za najlepší muzikál .

Po celej dĺžke Broadway sú nezávislé kiná, módne obchody, reštaurácie a bary. Je to rušné miesto, kde môžete byť kedykoľvek počas dňa, ale naozaj ožíva po západe slnka.

 

Kam sa vydať v noci?

Na Broadwayi a okolí je okolo 40 divadiel, ktoré ponúkajú rôzne muzikály, produkcie, koncerty a podujatia počas celého roka. Broadway Theatre, Palace Theatre, New Amsterdam Theatre a Winter Garden Theatre patria medzi najobľúbenejšie miesta v New Yorku.

Mnoho ľudí verí, že divadelné produkcie na Broadwayi sú najlepšie na svete. Každý rok sa najlepším predstaveniam na Broadwayi udeľujú Tony Awards.

Hostili niektoré z najznámejších predstavení na svete, vrátane The Phantom of the Opera, Chicago, Moulin Rouge, Wicked a The Lion King.

Skvelým miestom je a vždy bude Times Square. Púta pozornosť svojou dokonalou krásou a záplavou nočných svetiel. Najlepším podijatím pri ňom ostáva silvestrovská zábava, ktorá je známa celosvetovo.

 

Ulica porušuje pravidlá

Broadway je zároveň jedna z mála ulíc, ktorá porušuje pravidlá „pravouhlého“ systému usporiadania New Yorku.

 

 

 

Čo sa oplatí vidieť na Broadwayi?

Keď prídete na Broadway v centre Manhattanu, hlavné pamiatky v tejto oblasti, ako je Times Square a Broadway Theatre, sú od seba v pešej vzdialenosti. Len kúsok od Broadwaya nájdete Empire State Building, Madison Square Garden a vyhliadkovú plošinu Top of the Rock.

Do akého predstavenia zainvestovať?

Pokiaľ si chcete počas návštevy New Yorku ako čerešničku na torte dopriať trochu kultúry, zavítajte do niektorého z tunajších divadiel. Akékoľvek predstavenie bude nevšedným zážitkom, za ktorý však nemálo zaplatíte.

Preto odporúčame zamerať sa na známe show, to je stávka na istotu, ktorá vás ochráni pred prípadným sklamaním. Za zhliadnutie aktuálne stoja klasiky Broadwaya, ako je Chicago, Leví kráľ, Wicked alebo Fantom opery.

Zdroje:

https://wonderopolis.org/wonder/What's-So-Special-About-Broadway

https://www.hotels.com/go/usa/broadway-new-york

https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-pobytova-exotika-newyorska-broadway-ulice-ktera-porusuje-pravidla-40028437

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: pinterest.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies