Mladá žena prehovorila o pekle v Iráne: 80 rán bičom za to, že bola na oslave kamaráta

NETKY.SK • 15 November 2016, 19:56 • 2 min
Mladá žena prehovorila o pekle v Iráne: 80 rán bičom za to, že bola na oslave kamaráta

MAŠHAD – Mladú Iránčanku (28) zatkli a brutálne potrestali policajti potom, ako zistili, že sa zúčastnila oslavy, na ktorej boli muži aj alkohol.

slovakia

left justify in out

Rozhovor s poškodenou priniesla bývalá novinárka Masih Alinejad, ktorá spravuje facebookovú stránku My Stealthy Freedom (v preklade: Moja tajná sloboda). Táto stránka je zameraná na odvážne moslimky, ktoré nesúhlasia v útlakom islamu a často zdieľajú fotografie, na ktorých sú bez hidžábu zakrývajúceho hlavu, pričom riskujú zatknutie a podobné tresty.

 

img

 

Nemenovaná Iráčanka povedala, že proces zatknutia bol veľmi tvrdý, no v porovnaní s trestom len slabým odvarom. Najskôr ju zobrali do nemocnice, kde jej urobili testy na prítomnosť alkoholu v krvi. Po dvoch rokoch čakania na verdikt prišlo peklo.

 

Odviedli ju do väzenia, vyzliekli vrchnú časť oblečenia, spútali jej ruky aj nohy a zmlátili ju bičom. „Bol to najhorší deň v mojom živote. Bičovala ma žena, myslela som, že bude mať trochu zľutovania, no bola tvrdá. Pamätám na jej silné ruky,“ opisuje hrôzu žena. „Keď na mňa bič dopadol prvýkrát, vyskočila som z miesta. Za každou ranou ma nabádala, aby som Boha prosila o odpustenie. Po tom, ako mi uštedrila všetkých 80 rán, som si uvedomila, že sa snažila mieriť stále na tú istú časť chrbta," dodáva.

 

Interakcia medzi mužmi a ženami je v Iráne prísne zakázané a postihuje sa bičovaním a väzením. Napriek tomu, že ženy majú zakázané tancovať, v Teheráne sa koná množstvo súkromných párty. Muži aj ženy však riskujú tvrdé tresty.

 

img

Táto žena bola tiež potrestaná za pitie alkoholu a prítomnosť v mužskej spoločnosti.

 

Podľa organizácie Human Rights Watch ženy v Iráne aj naďalej čelia diskriminácii v mnohých oblastiach života, vrátane práva na dobrovoľný vstup do manželstva, rozvod či zverenie dieťaťa do starostlivosti.

Ženy a dievčatá sa tiež nemôžu zúčastňovať niektorých športových udalostí a vydať sa bez súhlasu mužského opatrovníka.

 

Obsah na stránke My Stealthy Freedom tvoria odvážne ženy, ktoré bojujú proti útlaku. 

 

img

 

img

 

Bývalá novinárka Masih Alinejad

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies