Mladá medička zo skupiny Britov, ktorí odišli do Sýrie, sa chce vrátiť domov

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 10:33 • 2 min
Mladá medička zo skupiny Britov, ktorí odišli do Sýrie, sa chce vrátiť domov

ISTANBUL - Britská študentka medicíny zo skupiny mladých medikov, ktorí odcestovali do Sýrie pomáhať extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), napísala svojim rodičom, že sa chce vrátiť domov.

slovakia

left justify in out

Skupina študentov medicíny, medzi ktorými má byť deväť Britov, Američan, Kanaďan a dvaja Sudánci, mala v marci odcestovať do Sýrie, aby sa tam pridala k IS. Medici vo veku 19 až 25 rokov odcestovali 12. marca zo sudánskeho hlavného mesta Chartúm do Istanbulu.

 

"Študentka, 19-ročná Lena, poslala svojim rodičom správu, v ktorej hovorí, že sa chce vrátiť. Zajtra sa ju a tých, čo sú s ňou, pokúsime dostať späť, pokiaľ sa nám ich podarí presvedčiť," povedal v stredu večer v rozhovore pre televíziu turecký opozičný politik Mehmet Ali Ediboglu, ktorého dnes citovala agentúra Reuters.

 

Spravodajská stanica BBC 22. marca informovala o deviatich mladých britských medikoch, ktorí sa rozhodli vycestovať na sýrske územie ovládané Islamským štátom, aby dobrovoľne pomáhali v miestnych nemocniciach. Mladí Briti majú podľa denníka The Guardian sudánsky pôvod a spoločne študovali na lekárskej škole v sudánskej metropole Chartúm.

 

"Tieto deti sa narodili a vyrástli v Anglicku, rodičia ich však poslali do Sudánu, aby tam študovali medicínu," povedal Ediboglu, ktorého citoval The Guardian. "Keď sme sa pýtali rodín, prečo tam poslali svoje deti študovať, ako som pochopil, chceli, aby zažili skutočnú islamskú kultúru a nezabudli na svoje korene."

 

Plány odcestovať do Sýrie pred rodičmi tajili, až tesne pred odchodom jedna zo študentiek odoslala sestre správu s tým, že sa rozhodli pre dobrovoľnú prácu a idú pomáhať Sýrčanom. Do Sýrie odišli spoločne s ďalšími sudánskymi spolužiakmi.

 

Na prípade pracujú spoločne vyšetrovatelia z britských, tureckých a sudánskych bezpečnostných zložiek, uviedla turecká vláda. Záležitosť však bližšie nekomentovala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies