Mišenka je na slobode: Najvyšší súd mu zrušil väzbu

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 13:55 • 2 min
Mišenka je na slobode: Najvyšší súd mu zrušil väzbu

BRATISLAVA – Viliam Mišenka je na slobode. Z Ústavu na výkon väzby v Nitre bol prepustený na základe príkazu Najvyššieho súdu.

slovakia

left justify in out

„Stalo sa tak päť minút pred 12.00 h,“ informoval TASR Adrián Baláž, vedúci sekretariátu generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže.
     

Viliama Mišenku zadržali začiatkom roku 2013 vo Venezuele, kde sa skrýval pred spravodlivosťou. Postupne sa mu darí zbavovať sa obvinení, ktoré voči nemu smerovali. V súčasnosti čelí poslednému, a to v prípade výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z roku 2009.
     

Do väzby sa opätovne dostal 30. júna potom, ako ho oslobodil odvolací Krajský súd v Nitre spod obžaloby Jozefa Gudábu z roku 2003. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) o uvalení väzby rozhodol z obavy možného úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.
     

Senát Najvyššieho súdu dnes na neverejnom zasadnutí vyhovel sťažnosti podanej obhajcom a uznesenie ŠTS zrušil v celom rozsahu. TASR o tom informoval Najvyšší súd. Viliam Mišenka bol ihneď prepustený na slobodu.
     

„Môj klient ma informoval, že poskytne plnú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a súdu a nebude sa vyhýbať trestnému stíhaniu,“ uviedol pre TASR obhajca Igor Cibula, ktorý na prepustenie Viliama Mišenku čakal priamo v Nitre.

 

Úrad špeciálnej prokuratúry sa k najnovšiemu vývoju nateraz nevyjadril. "Najvyšší súd rozhodoval na neverejnom zasadnutí, zatiaľ nemáme žiadne oficiálne informácie." reagovala jeho hovorkyňa Jana Tökölyová.
     

Kauza explózie v Euromonte, pri ktorej prišla o život jedna osoba a viaceré utrpeli zranenia, je poslednou, kde je Viliam Mišenka stíhaný. V minulosti bol obžalovaný v prípade veľkej bankovej lúpeže v Nitre z roku 1996 a tiež v prípadoch viacerých vrážd.
     

Naposledy ho 30. júna Krajský súd v Nitre oslobodil spod obžaloby z vraždy Jozefa Gudábu. Podľa odvolacieho súdu nebolo jednoznačne preukázané, že skutok spáchal. Obvinenie bolo podľa senátu postavené na výpovedi jediného svedka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies