Ministri vnútra Nemecka a Turecka rokovali o špionážnom škandále BND

NETKY.SK • 30 August 2014, 12:22 • 2 min
Ministri vnútra Nemecka a Turecka rokovali o špionážnom škandále BND

ISTANBUL - Ministri vnútra Turecka a Nemecka sa zišli v piatok v Ankare, aby rokovali o dôsledkoch medializovaných informácií, podľa ktorých nemecká tajná služba BND celé roky sledovala tureckých politikov.

slovakia

left justify in out

Nemecký spravodajský magazín Der Spiegel vo svojom vydaní spred dvoch týždňov napísal, že BND od roku 2009 vykonávala v Turecku špionáž, a vyslovil predpoklad, že tieto aktivity podľa všetkého stále trvajú. Nemecký časopis Focus dokonca napísal, že nemecké špionážne aktivity v Turecku sa začali pred 40 rokmi so súhlasom vlády Willyho Brandta.
      

Turecký minister vnútra Efkan Ala, ktorý sa so svojím nemeckým náprotivkom Thomasom de Maiziere stretol v Ankare v piatok večer, uviedol: "Dôstojníci našej spravodajskej služby už začali viesť konzultácie s cieľom vyriešiť tento problém". Podľa tlačovej agentúry Anadolu Ala na margo podozrení zo sledovania Turecka Nemeckom uviedol, že odpočúvanie medzi spojencami a priateľmi je "neprijateľné". Nemecký minister vnútra sa vyslovil, že spravodajské agentúry "nemajú právo robiť si, čo sa im zachce".

      

V súvislosti s aférou si turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolalo nemeckého veľvyslanca. Der Spiegel informoval aj o tom, že BND monitorovala telefonáty amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho i jeho predchodkyne v úrade Hillary Clintonovej. Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom sú dlhodobo pomerne napäté a tvrdenia zverejnené magazínom Der Spiegel len priliali olej do ohňa. Turecké ministerstvo zahraničných vecí dokonca deklarovalo, že v hre sú vzťahy medzi oboma štátmi.
      

K odhaleniu špionážnej aféry došlo vo veľmi háklivom období - v čase, keď nemecká vláda veľmi vážne zvažuje o dodávkach zbraní pre irackých Kurdov, aby účinnejšie bojovali proti vzmáhajúcej sa organizácii Islamský štát, ktorá na časti územia Iraku a Sýrie vyhlásila kalifát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies