Ministerstvo životného prostredia preberie najviac eurosmerníc

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 11:47 • 2 min
Ministerstvo životného prostredia preberie najviac eurosmerníc

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia bude v najbližšom období najvyťažovanejším gestorom preberania európskych smerníc.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes schválila, že tento rezort pripraví prebratie 18 z 37 smerníc Európskeho parlamentu a Komisie, ktoré boli uverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie od poslednej aktualizácie, teda v období od 1. augusta 2013 do 31. januára 2014. Termíny ich prebratia do slovenského právneho poriadku určujú dátumy, odkedy budú platné pre členské štáty EÚ. Niektoré už ministerstvá dostali do slovenských zákonov a iných právnych noriem.

 

Medzi európskymi normami, ktorým má envirorezort nájsť miesto v slovenskom právnom systéme, je novelizácia eurosmernice o uvádzaní na trh prenosných batérií bezšnúrových zariadení s obsahom kadmia a gombíkových článkov s nízkym obsahom ortuti. Okrem toho treba zapracovať aj zmeny v prílohách smerníc, ktoré hovoria o výnimkách pre využitie olova v ložiskách a trecích plochách zdravotníckych prístrojov vystavených ionizujúcemu žiareniu či kadmia vo fosforových poťahoch v zosilňovačoch obrazu pri röntgenovom snímaní a iné výnimky pre využitie niektorých látok.

 

Po tri smernice by mali predložiť na stôl, prípadne tak už aj urobili, rezorty dopravy, pôdohospodárstva, zdravotníctva a financií. Ministerstvo dopravy má napríklad na starosti zapracovanie európskych technických požiadaviek na plavidlá vnútrozemskej plavby. Poľnorezort pripraví zapracovanie zmenených minimálnych podmienok, ktoré má spĺňať sadivo zemiakov a dávky sadiva zemiakov. Európske zmeny požiadaviek na bielkoviny v počiatočnej dojčenskej výžive a následnej dojčenskej výžive má spracovať ministerstvo zdravotníctva. Rezort financií napríklad pripraví zavedenie európskych zmien v harmonizácii požiadaviek na transparentnosť informácií o emitentoch, ktorých cenné papiere sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu. 

 

Zapracovanie dvoch európskych smerníc bude na pleciach ministerstva spravodlivosti, rovnaký počet sa ujde Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Školstvo a vnútro pripravia po jednom návrhu, ako uplatniť európske pravidlá. Niektoré ministerstvá, úrady a generálna prokuratúra majú byť spolugestormi zavedenia európskych smerníc. Návrh rozdelenia úloh už dal úrad vlády do pripomienkového konania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies