F1: Hamilton vyhral šialenú VC Ruska

NETKY.SK • 27 September 2021, 9:32 • 2 min
F1: Hamilton vyhral šialenú VC Ruska

SOČI – Neuveriteľný záver pretekov na ruskom autodrome v Soči! Premenlivé podmienky najlepšie zvládol Lewis Hamilton, nešťastné rozhodnutie Norrisa.

slovakia

left justify in out

Hamilton ukázal svoje majstrovstvo

Sobotňajšia kvalifikácia priniesla zaujímavé rozloženie štartového roštu. V náročných podmienkach exceloval Lando Norris. Pre Landa to bola jeho prvá pole position v jeho mladučkej kariére. 

 

 

Prvú radu doplnil jeho veľký kamarát Carlos Sainz. Z tretieho miesta štartoval budúci pilot Mercedesu George Russell a po jeho boku štartoval práve jeho budúci kolega Lewis Hamilton

 

Štart za klasických podmienok zvládol najlepšie Sainz, ktorý sa vytiahol za Norrisom a do prvej zákruty viedol práve Španiel

 

Hamilton sa počas prvých zákrut jemne prepadol, nechcel riskovať to, aby jeho preteky skončili už v úvodných zákrutách.

 

Norris vytváral tlak na Sainza, ktorý zo začiatku odolával jeho útokom. Ferrari Sainza sa rýchlejšie opotrebovávali gumy a nakoniec tesne pred zastávkou v boxoch Norrisovi podľahol. 

 

Norris si dokázal vybudovať náskok a smeroval za svojím prvým víťazstvom v jeho kariére. V druhej polovici pretekov sa Hamilton prebral a začal stíhať Norrisa.

 

Medzitým sa istý Max Verstappen dokázal z posledného miesta prebojovať do prvej osmičky, ale prekvapivo sa cez neho dostal Fernando Alonso

 

Matka príroda si pripravila niečo nevýdané, pár kôl do konca prišiel dážď. Dážď, ktorý mal byť ľahký, sa postupne stupňoval. Bolo kľúčové trafiť ten správny čas, kedy a či vôbec treba prezuť na prechodné pneumatiky do dažďa.

 

Ideálne to zvládli dvaja Fíni Raikkonen a Bottas, tým toto dobré načasovanie prinieslo posun do top 10. Raikkonen sa po dvojpretekovej pauze vrátil so svojím najlepším výsledkom v sezóne.

 

Na čele to bola bitka dvoch Angličanov, menej skúsený Norris sa rozhodol zariskovať a nakoniec sa mu to stalo osudným. Hamilton zamieril po prechodné pneumatiky a Norris sa ako líder pretekov rozhodol zostať na trati. 

 

 

Lando mal obrovské problémy udržať svoj monopost na trati, v jednej chvíli skončil kúsok od bariéry. Nakoniec z možného prvého víťasztva to bolo smutné 7. miesto. 

 

Sedemnásobný majster sveta ukázal svoje majstrovstvo, cieľom prešiel s obrovským náskokom a získal svoje jubilejné 100. víťazstvo v F1. Hamilton sa dokonca dostal späť do čela šampionátu, bohužiaľ preňho iba o dva body. Max Verstappen sa dokázal z posledného miesta prebojovať až na 2. priečku a minimalizoval straty po nasadení nového motora. 

 

 

Klasické pódium doplnil pilot Ferrari Carlos Sainz, pre ktorého to je iba 5. pódium v jeho kariére F1. Súboj o titul pokračuje o dva týždne na nádhernej trati v Turecku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona