Ministerstvo zdravotníctva upravuje legislatívu pri transplantáciách

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 11:08 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva upravuje legislatívu pri transplantáciách

BRATISLAVA - Prevozy mŕtvych tiel by mohol uhrádzať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Predpokladá to návrh zákona o odberoch a transplantáciách orgánov, tkanív a buniek (transplantačný zákon), ktorý Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

 Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová, právna úprava má odstrániť problémy s odbermi orgánov, a to predovšetkým tým, že po odbere orgánov nebola doriešená úhrada za prevoz mŕtveho tela z transplantačného centra do miesta pohrebu, v mnohých prípadoch tieto prevozy financovala rodina alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

 

Ministerstvo očakáva od legislatívnej úpravy zvýšenie počtu odobratých orgánov a zároveň aj nárast počtu transplantácií. Cieľom návrhu zákona je podľa Pondelovej jednoznačná úprava činností a postupov pri transplantácii orgánov, tkanív a buniek. Podľa ministerstva má sprehľadniť podmienky darcovstva a s tým spojené činnosti.

 

"Taktiež sa upravujú postupy na zaistenie bezpečnosti a kvality pri darcovstve orgánov, tkanív a buniek," doplnila Pondelová. Zároveň zákon implementuje smernice EÚ. Určuje tiež postupy pri výmene orgánu, tkaniva a buniek medzi štátmi EÚ a tretími štátmi, teda ich vývoze a dovoze.


Zákon chce zadefinovať aj postavenie a úlohy Národnej transplantačnej organizácie pri transplantáciách. "Upravujú sa aj podmienky na zabezpečenie vysledovateľnosti orgánu, tkaniva a buniek a postupy oznamovania závažných nežiaducich udalostí a závažných nežiaducich reakcií. Na zabezpečenie zvýšenia odberov orgánov sa posilňujú úlohy koordinátorov transplantačných centier, ktoré doteraz neboli upravené," dodala Pondelová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies