Ministerstvo zahraničných vecí SR gratuluje novému prezidentovi USA a želá mu veľa síl a úspechov

NETKY.SK • 21 Január 2017, 09:33 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí SR gratuluje novému prezidentovi USA a želá mu veľa síl a úspechov

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR pri príležitosti dnešnej inaugurácie 45. prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa vyslovuje odhodlanie pokračovať v ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov s USA, ako i v posilňovaní transatlantického partnerstva potrebného na udržiavanie stability, bezpečnosti a demokracie v širšom euroatlantickom priestore. Pre TASR to uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

slovakia

left justify in out

"Gratulujeme novo nastúpenému prezidentovi a želáme mu veľa síl a úspechov pri výkone jeho náročnej funkcie," uviedlo MZVaEZ.

 

Ministerstvo zahraničných vecí vyzdvihlo Spojené štáty ako strategického partnera a jedného z najbližších spojencov SR. Úspešná spolupráca prebieha v mnohých oblastiach – od modernizácie našich ozbrojených síl, podpory stability v krízových častiach sveta, cez ekonomickú a podnikateľskú spoluprácu, až po výmenné študijné pobyty Slovákov v USA a amerických občanov na Slovensku.

 

Za základný pilier vzájomných vzťahov označilo ministerstvo spoločné členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). "Chceme pokračovať v úzkej spolupráci pri udržiavaní jej kredibility a akcieschopnosti, ktorú vnímame ako hlavnú záruku bezpečnosti SR," uvádza sa vo vyhlásení.

 

Rezort diplomacie zároveň dodal, že Slovensko podporuje pokračovanie rokovaní o dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi EÚ a USA (TTIP) v duchu vzájomnej výhodnosti, hospodárskeho rastu a zlepšovania štandardov.

 

"MZVaEZ SR je pripravené s nastupujúcou administratívou prezidenta Donalda Trumpa viesť konštruktívny dialóg ako bilaterálne, tak aj po línii Európskej únie. Za najlepší spôsob efektívneho riešenia globálnych výziev považujeme proaktívnu vzájomnú komunikáciu zohľadňujúcu záujmy a potreby občanov na oboch stranách Atlantiku," uzavrelo ministerstvo zahraničných vecí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies