Ministerstvo zahraničia odporúča necestovať do desiatok krajín

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 17:21 • 2 min
Ministerstvo zahraničia odporúča necestovať do desiatok krajín

BRATISLAVA – Slováci, ktorí sa v lete chystajú vycestovať do exotických či netradičných dovolenkových destinácií, by sa niektorým krajinám radšej mali vyhýbať. Pred začínajúcou letnou sezónou na to upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Pri cestách na africký kontinent rezort vôbec neodporúča cestovať do Mali v súvislosti s medzinárodným vojenským zásahom proti teroristickým skupinám v krajine, existuje tu nebezpečenstvo únosov občanov štátov EÚ a NATO. V Džibuti odporúčajú necestovať do hraničných oblastí s Eritreou, riziková môže byť aj cesta do Nigérie. Bezpečnostná situácia v Líbyi je stále veľmi nestabilná, cestovať do hlavného mesta Tripolisu rezort diplomacie odporúča iba v nevyhnutných prípadoch. Pri cestách do Etiópie sa treba vyhýbať turistickej oblasti Modrého Nílu a oblastiam somálskeho regiónu v Etiópii. Úplne sa treba vyhýbať aj Stredoafrickej republike a Mauritánii.

Pri cestách do Ázie neodporúčajú cestovať do Jemenu, Sýrie, niektorých častí Pakistanu, Iraku, Afganistanu a niektorých oblastí Iránu. Nebezpečné môže byť cestovanie do Libanonu, ale aj pohyb v okolí pásma Gazy. Vzhľadom na to, že Slovenská republika nemá v KĽDR svoj zastupiteľský úrad, má obmedzené možnosti pre poskytnutie pomoci v prípade núdze. Občanom Slovenskej republiky sa preto odporúča v súčasnej situácii obmedziť cestovanie do Severnej Kórey. Rezort diplomacie tiež neodporúča cestovať do problematických oblastí v Indonézii a na Filipínach. V Indonézii trvá zvýšené nebezpečenstvo teroristických útokov a náboženských incidentov v provinciách Aceh (severná Sumatra), Papua a Západná Papua. Vo Filipínskej republike sú vážnym vnútropolitickým problémom prejavy islamského separatizmu v južných provinciách na ostrovoch Mindanao a Palawan. Ministerstvo upozorňuje samostatne cestujúce ženy na možné nebezpečenstvo sexuálneho obťažovania a útokov na celom území Indie. Pri cestách do Južnej Ameriky odporúčajú zvýšenú pozornosť v Haiti a Peru.

Pri tradičných turistických destináciách ministerstvo upozorňuje, že v Turecku, Tunisku a Egypte treba tiež zvýšiť pozornosť. V súvislosti s nárastom napätia a násilnými udalosťami na hranici medzi Tureckom a Sýriou neodporúčajú slovenským občanov cestovať do pohraničných oblastí Turecka v blízkosti Sýrie a do regiónu juhovýchodného Turecka. Bezpečnostná situácia v tuniských letoviskách je v súčasnosti dobrá. Je však potrebné, aby slovenskí občania, ktorí plánujú cestovať do Tuniska, zachovali zvýšenú opatrnosť a vyhýbali sa demonštráciám alebo väčším zhromaždeniam osôb. V Egypte dochádza k demonštráciám spojeným s nepokojmi spravidla po piatkových poludňajších modlitbách, najmä v centre Káhiry a v iných väčších mestách. Rezort dôrazne upozorňuje slovenských občanov, aby sa vyhýbali demonštráciám a nefotografovali protestujúcich, vojakov a policajtov. Odporúčajú preto zvážiť fakultatívne výlety do centier väčších miest (Káhira, Alexandria a pod.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies