Našlo sa riešenie pre tatranské medvede, ktoré stratili plachosť. Potrebná je aj takáto pomoc ľudí

NETKY.SK • 29 Október 2020, 16:24 • 2 min
Našlo sa riešenie pre tatranské medvede, ktoré stratili plachosť. Potrebná je aj takáto pomoc ľudí

Vysoké Tatry sú už priam legendárne aj zábermi, ako sa neplaché medvede prechádzajú pri hoteloch či ľudských obydliach, či ako z odpadkových košov konzumujú vyhodené potraviny.

slovakia

left justify in out

Pre túto situáciu, ktorá sa už opakuje prakticky každoročne a môže za to aj prílišná spotreba obyvateľstva a zlé nákupné návyky, keď sa do košov dostáva čoraz viac potravín, bola Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR nútená k nasledovnému kroku.

 

 

Ich zásahový tím bude v meste Vysoké Tatry zaháňať neplaché medvede. Ak sa u niektorého potvrdí synantropnosť – strata plachosti, Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pred odstrelom uprednostní odchyt a prevoz do zoologickej záhrady. MŽP o tom prinieslo informáciu na sociálnej sieti.


Minister Ján Budaj sa na miesto prišiel aj pozrieť. Prešiel viaceré stojiská odpadov v meste Vysoké Tatry aj na Štrbskom plese. Konštatoval, že mnohé lákali medvede aj pre ich zlý stav. MŽP informovalo, že financovalo zabezpečenie kontajnerov v meste aj miliónovými dotáciami a státisícami eur z Úradu vlády SR. K zamedzeniu prístupu medveďov však podľa jeho slov nedošlo. Súvisí to však aj so zápachom zo zbytočne nakúpených a neskôr vyhodených potravín.

 

 

„Spoločne vrátime medveďom ich divočinu a v tatranských osadách, ak sa tam už nebudú povaľovať odpadky, nebude domácich obťažovať žiaden synantropný medveď. Chceme chrániť priestor divočiny a v nej aj naše veľké šelmy, ale svoj životný priestor musia mať aj ľudia. Medvede, ktoré stratili plachosť, bude náš zásahový tím najprv zaháňať. Ak sa potvrdí synantropnosť niektorého jedinca, uprednostníme odchyt s následným chovom v ZOO pred odstrelom. Najmä sa ale usilujeme odstrániť príčinu, čiže zamedziť prístup medveďov k odpadkom, za ktorými chodia do blízkosti obcí," doplnilo Ministerstvo Životného prostredia SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies