Ministerstvo spravodlivosti novelizuje zákon o mediách, precizuje jej fungovanie

NETKY.SK • 26 August 2015, 11:17 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti novelizuje zákon o mediách, precizuje jej fungovanie

BRATISLAVA – Podmienky fungovanie mediátorov a mediačných centier upravuje ministerstvo spravodlivosti v novele zákona o mediácii, ktorú dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v dôvodovej správe k novele, súčasná právna úprava sa precizuje podľa požiadaviek príslušných eurosmerníc. Novela upravuje aj požiadavky na odbornú prípravu, skúšku, ako aj ďalšie vzdelávanie mediátorov. Na druhej strane upravuje, kedy ministerstvo spravodlivosti môže mediátora a centrum vyškrtnúť zo zoznamu, ktorý vedie rezort. Presne sa stanovuje zodpovednosť mediátorov, čím by sa malo predísť niektorým v praxi výkladovo sporným otázkam.


V novele sa ďalej definuje čo sú spotrebiteľské spory. V súlade s požiadavkami smernice o minimálnych nákladoch spotrebiteľa sa ustanovuje, že ak pôjde o mediáciu spotrebiteľského sporu, môže spotrebiteľ znášať odmenu mediátora vo výške neprevyšujúcej 10 percent odmeny, najviac však vo výške 20 eur. Zvyšnú odmenu bude vždy hradiť osoba zúčastnená na mediácii, ktorá je dodávateľom alebo jeho právnym nástupcom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies