Ministerstvo radí slovenským občanom v Izraeli: Vyhnite sa týmto miestam a takto postupujte pri raketovom útoku!

NETKY.SK • 13 Február 2024, 07:21 • 2 min
Ministerstvo radí slovenským občanom v Izraeli: Vyhnite sa týmto miestam a takto postupujte pri raketovom útoku!

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky upozorňuje na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku útokov militantov hnutia Hamas z pásma Gazy na Izrael. V tejto súvislosti odporúčame občanom SR necestovať do Izraela a na palestínske územia.

slovakia

left justify in out

V prípade nevyhnutnosti zotrvať v Izraeli alebo na palestínskych územiach vyzývame občanov SR venovať maximálnu pozornosť vývoju situácie, sledovať miestne médiá, dôsledne zvážiť nevyhnutnosť presunov v rámci krajiny a predovšetkým dôrazne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek a izraelskej armády. Na väčšine územia Izraela naďalej pretrváva riziko raketového ostreľovania militantnými skupinami.

V prípade nevyhnutnosti zotrvať v Izraeli alebo na palestínskych územiach, v žiadnom prípade neodporúčame pohybovať sa v nasledujúcich oblastiach:

1. pásmo Gazy, v ktorom prebieha otvorený vojnový konflikt vrátane pozemných operácií izraelskej armády. Do oblasti nie je možné legálne vstúpiť.
2. oblasť v blízkosti pásma Gazy, ktorú izraelská armáda vyhlásila za uzavretú vojenskú zónu. Obce v bezprostrednom okolí pásma boli evakuované, v oblasti pokračuje raketové ostreľovanie militantnými skupinami z pásma Gazy.
3. Západný breh Jordánu, vrátane východného Jeruzalema kde je zhoršená bezpečnostná situácia, riziko násilných stretov s bezpečnostnými zložkami a vypuknutia nepokojov. V prípade prechodu cez kontrolné stanovištia medzi územiami kontrolovanými Izraelom a Palestínskou samosprávou je potrebné počítať so zdržaním spôsobeným dôkladnejšími kontrolami vozidiel a dokladov.
4. Severná oblasť Izraela, kde dochádza k raketovému ostreľovaniu z Libanonu a Sýrie a nie je vylúčená ďalšia eskalácia.

 
V prípade raketového útoku:

1. ak sa nachádzate v interiéri, presuňte sa do zabezpečeného priestoru, krytu v budove, na schodisko alebo do vnútornej miestnosti a uistite sa, že sú všetky dvere a okná zatvorené;
2. ak sa nachádzate v exteriéri, vojdite do najbližšej budovy alebo verejného krytu, na otvorenom priestranstve si ľahnite na zem a zakryte si hlavu rukami;
3. ak sa nachádzate vo vozidle, zastavte na kraji cesty, vystúpte z neho a vojdite do neďalekej budovy alebo krytu. Ak sa v blízkosti žiadna budova ani kryt nenachádzajú, ľahnite si na zem ďalej od vozidla a zakryte si hlavu rukami.

V prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Tel Avive: +972 544556642 alebo Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky: +421 2 5978 5978.

Slovenskí občania môžu zároveň v prípade cestovania do zahraničia využiť službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

Všetky cestovné odporúčania sú uvedené na webovej stránke ministerstva, ako aj na stránkach zastupiteľských úradov v časti Cestovanie/Oznamy a upozornenia pred cestou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MZV SR (www.mzv.sk), Foto: Prmiér štátu Izrael Benjamin Netanyahu. (www.voanews.com)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies