Ministerstvo dopravy spochybňuje tvrdenia UNAS o mýte

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 13:05 • 2 min
Ministerstvo dopravy spochybňuje tvrdenia UNAS o mýte

BRATISLAVA - Podľa ministerstva dopravy nie je pravda tvrdenie Únie autodopravcov Slovenska, že by v zápisniciach zo spoločných rokovaní o mýte robili zmeny oproti pôvodným dohodám. Hlavným problémom podľa rezortu je, že dopravcovia žiadajú dať do zápisu to, o čom sa nerokovalo.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy v reakcii na vyjadrenia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) tvrdí, že vždy poskytlo autodopravcom zápisnice zo spoločných rokovaní o mýte a nie je pravda, že by v nich robili zmeny oproti pôvodným dohodám. Zápisnicu z prvého spoločného stretnutia už dopravcovia podpísali a zápisnica z druhého stretnutia sa pripomienkuje. Hlavným problémom podľa rezortu je, že dopravcovia žiadajú dať do zápisu to, o čom sa nerokovalo.

 

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) podala v stredu na Úrade vlády SR oznámenie adresované premiérovi Robertovi Ficovi o ostrom štrajku pre mýto. Žiada premiéra, aby do piatka zabezpečil naplnenie jej dohôd s ministerstvom dopravy o podmienkach fungovania mýta z 20. februára. Ak sa tak nestane, po uplynutí tohto termínu sú pripravení začať štrajkovať. "Autodopravcovia usúdili, že sú vodení za nos. Ministerstvo dopravcom podsúva iné verzie dohody a nie je schopné dodať ani len zápisnicu (o rokovaní)," povedal predseda UNAS Milan Laurinec. 

"Dôrazne sa ohradzujeme voči tvrdeniam, že nechceme podpísať zápisnicu zo spoločného stretnutia, alebo že meníme dohodnuté body," zareagoval v stredu štátny tajomník 
ministerstva dopravy Viktor Stromček. Sporným bodom zápisnice je doplnenie požiadavky autodopravcov na nulové spoplatnenie mýtom aj bratislavského diaľničného obchvatu, ktorú vzniesli dopravcovia až po rokovaní a napriek tomu ju žiadajú doplniť do zápisnice. "My sme nemali problém o tejto novej požiadavke rokovať, čo dokazuje aj fakt, že už na nasledujúcom stretnutí s dopravcami sme sa na tomto riešení dohodli. Je však logické, že nemôžeme dať do zápisnice zo stretnutia niečo, o čom sa vôbec nerokovalo," dodal Stromček. 

 

Ministerstvo dopravy so zámerom rozptýliť všetky obavy poctivých kamionistov zverejnilo svoju kompletnú e-mailovú komunikáciu so zástupcami UNAS-u k tejto zápisnici. Rezort chce aj takto vyzvať autodopravcov, aby si na základe zverejnených faktov sami spravili názor na to, kto podľa neho v tejto situácii naťahuje čas a kto má záujem o konštruktívne riešenia. 

 

"Súhlasíme so znením, avšak na požiadavku prepravcov ako aj zväzu bratislavských vodičov MHD žiadame zaradiť do spoplatnených úsekov nulovou mýtnou sadzbou aj diaľničný obchvat Bratislavy," oznámilo predsedníctvo UNAS ministerstvu dopravy k textu zápisnice z rokovania 20. februára. 

 

O zrušení mýta v intravilánoch obcí a miest aj na diaľničnom obchvate Bratislavy na D1 a D2 sa ministerstvo dopravy dohodlo so Združením cestných dopravcov ČESMAD Slovakia 4. marca. Zástupcovia únie na toto rokovanie, ktoré sami iniciovali, neprišli. Rezort dopravy a ČESMAD sa už 19. februára dohodli na zrušení mýta v intravilánoch od 15. marca v dĺžke takmer tisíc kilometrov s tým, že výnimkou mal byť diaľničný obchvat Bratislavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies