Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na rokovaní štátov V4 v Szegedi: Slovensko je pripravené pokračovať v ochrane vonkajšej schengenskej hranice

NETKY.SK • 28 November 2023, 08:00 • 2 min
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na rokovaní štátov V4 v Szegedi: Slovensko je pripravené pokračovať v ochrane vonkajšej schengenskej hranice

SZEGED - Prvé spoločné rokovanie štátov V4 počas predsedníctva Českej republiky sa uskutočnilo, netradične, v maďarskom meste Szeged. Hlavnou témou rokovaní bola sekundárna tranzitná migrácia, nápor, ktorý vzniká na štáty na tzv. západaobalkánskej trase a možný spoločný postup v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Česko ako predsednícka krajina v súvislosti s touto problematikou zároveň na stretnutie prizvala zástupcov Rakúska a Nemecka. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zdôraznil postoje Slovenska a pripomenul, že Policajný zbor sa už dnes spolupodieľa na ochrane vonkajšej schengenskej hranice.


“V prvom rade by som sa chcel poďakovať Maďarsku za ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Tento rok Slovenská republika vyslala 119 príslušníkov Policajného zboru na maďarsko-srbskú hranicu, ďalších 17 aktuálne nasadila do spoločných hliadok na celom území Maďarska a 70 policajtov je nasadených do Macedónska,” povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 


Ministri vnútra sa zhodli, že zavádzanie dočasných hraničných kontrol je najkrajnejším riešením, ktoré je v súčasnosti prijímané len z dôvodu zachovania vnútornej bezpečnosti členských štátov. Preto je dôležité, aby sa sily a prostriedky našich krajín sústredili na ochranu vonkajšej hranice Schengenu. Výsledkom rokovaní okrem iného je vznik spoločnej pracovnej skupiny operatívnych zložiek na ochranu hraníc. Dnes má dočasné hraničné kontroly zavedených 14 členských štátov Európskej únie. Podstatným opatrením môže byť rovnako aj tzv. externá dimenzia boja proti nelegaánej migrácii, a to opatrenia v tretích krajinách a zároveň aj ich podpora.

“Myslím, že všetci ministri vnútra si uvedomujú, aké benefity prináša voľný pohyb medzi našimi krajinami. Zavedenie hraničných kontrol je naozaj hraničným riešiením. Napriek aktuálnej situácii v súvislosti s migráciou však musím oceniť obozretný prístup našich susedov, aby sa tieto kontroly nedotkli občanov, ktorí denne cestujú za prácou, či rodinou,” doplnil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 


Minister absolvoval aj bilaterálne stretnutia s ministrom vnútra Maďarska Sándorom Pintérom, štátnym tajomníkom ministerstva vnútra Poľska Bartoszom Grodeckim a nemeckou ministerkou vnútra Nancy Faeser, kde sa podrobnejšie venovali najbližším krokom v rozvoji medzištátnej spolupráce. 


Po skončení rokovaní minister navštívil vyslaných príslušníkov Policajného zboru. Poďakoval im za nasadenie v nehostinných podmienkach na maďarsko-srbskej hranici a vyzdvihol ich význam pri ochrane bezpečnosti nielen Slovnenska, ale aj ďalších členských štátov Európskej únie. 


“Po návšteve maďarsko-srbskej hranice je zreteľnejšia potreba zapojenia členských štátov EÚ do ochrany vonkajších hraníc Schengenu rovnako ako aj európskej agentúry Frontex. Slovensko ide v tomto príkladom a som hrdý na vyslaných policajtov, ktorí pomáhajú svojim maďarským kolegom. Slovensko je pripravené pokračovať v týchto aktivitách aj naďalej,” upresnil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Tlačový odbor MV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies