Eurokomisia vyplatila Ukrajine ďalšiu pomoc vo výške 1,5 miliardy eur

NETKY.SK • 22 August 2023, 18:00 • 2 min
Eurokomisia vyplatila Ukrajine ďalšiu pomoc vo výške 1,5 miliardy eur

Brusel - Európska komisia (EK) v utorok poslala Kyjevu ďalších 1,5 miliardy eur v rámci balíka makrofinančnej pomoci+ pre Ukrajinu v celkovej hodnote 18 miliárd eur. Informuje o tom spravodajca TASR. Pomocou tohto nástroja sa EÚ snaží Ukrajine pomôcť pokryť jej akútne finančné potreby poskytovaním stabilnej a predvídateľnej finančnej podpory na rok 2023. Vyplatením najnovšej tranže Ukrajina zatiaľ v rámci makrofinančnej pomoci+ získala už 12 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že táto finančná podpora pomôže Ukrajine vyplácať mzdy a dôchodky a udržiavať základné verejné služby v prevádzke, ako sú nemocnice, školy a bývanie pre presídlených ľudí. Ukrajine to tiež umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnoviť kritickú infraštruktúru zničenú ruskými útokmi, ako je energetická infraštruktúra, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty. Najnovšia platba prichádza po tom, ako EK 25. júla zistila, že Ukrajina aj naďalej uspokojivo napreduje pri implementácii dohodnutých politických podmienok a spĺňa požiadavky na podávanie správ, ktorých cieľom je zabezpečiť transparentné a efektívne využívanie poskytnutých finančných prostriedkov. Ukrajina dosiahla významný pokrok v oblasti posilnenia finančnej stability, posilnenia právneho štátu, zlepšenia svojho plynárenského systému, podpory energetickej účinnosti a podpory lepšej podnikateľskej klímy.

 

"Mobilizujeme všetko naše úsilie na pomoc Ukrajine. Dnes sme krajine vyplatili ďalšiu pomoc vo výške 1,5 miliardy eur, pretože čelí brutálnej útočnej vojne a pracuje na obnove svojej infraštruktúry. Naša podpora bude pokračovať aj po roku 2023. Budeme rozhodne stáť na strane Ukrajiny, pričom na roky 2024 - 2027 sme navrhli podporu až do výšky 50 miliárd eur," uviedla v správe pre médiá predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Celkovo od začiatku vojny podpora EÚ poskytnutá Ukrajine a Ukrajincom predstavuje 76 miliárd eur. Zahŕňa to finančnú, humanitárnu, núdzovú rozpočtovú a vojenskú podporu Ukrajine zo strany EÚ, jej členských štátov a európskych finančných inštitúcií, ako aj zdroje, ktoré sú k dispozícii na pomoc členským štátom pri zabezpečovaní potrieb Ukrajincov na úteku pred vojnou. Komisia 20. júna navrhla zriadiť osobitný nástroj poskytujúci súdržnú, predvídateľnú a flexibilnú podporu Ukrajine na obdobie rokov 2024 - 2027 v celkovej výške až 50 miliárd eur. Členské krajiny o tomto nástroji stále rokujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies