Ste dlžníkom Sociálnej poisťovne? Ministerstvo zdravotníctva navrhuje veľkú vec!

NETKY.SK • 28 Júl 2022, 18:20 • 2 min
Ste dlžníkom Sociálnej poisťovne? Ministerstvo zdravotníctva navrhuje veľkú vec!

BRATISLAVA - Dlžníkom na zdravotnom poistení by sa po novom nemal obmedzovať prístup k plánovanej zdravotnej starostlivosti. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorou sa mení aj zákon o zdravotnom poistení.

slovakia

left justify in out

Zdravotné poisťovne by mohli podľa ministerstva dlhy naďalej vymáhať štandardnými cestami, avšak zdravotná starostlivosť by bola dlžníkom zabezpečovaná v plnom rozsahu. Zároveň navrhuje umožniť poisťovniam vydávať vlastné exekučné príkazy priamo, aby sa proces vymáhania uľahčil.


„Navrhujeme vypustiť všetky ustanovenia o krátení nároku rozsahu zdravotnej starostlivosti poskytovanej dlžníkom. Slovensko by sa takouto zmenou dostalo do rovnakej pozície, ako je drvivá väčšina členských štátov Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru, kde zdravotná starostlivosť dlžníkom nie je krátená," uvádza sa v návrhu.

Prečítajte si aj: Amber Heard sa oficiálne odvolala proti rozsudku v prípade súdu s Johnnym Deppom!

 

img

 

Osoby s dlhom na poistnom majú aktuálne nárok iba na poskytnutie a úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Výnimku majú napríklad, ak splácajú dlh exekútorovi. 

 

Tento nástroj nemal byť nikdy koncipovaný ako nástroj na ušetrenie prostriedkov verejného zdravotného poistenia, ale ako nástroj, ktorý by efektívne donútil poistencov platiť si poistné a postihoval predovšetkým špekulatívnych neplatičov," uviedol rezort ministra Lengvarského. 


Rezort zároveň konštatuje, že aktuálne podmienky môžu vo veľkej miere postihovať aj najohrozenejšie nízkopríjmové skupiny, pri ktorých často dlh v minulosti vzniká nie z úmyslu neplatiť si poistné, ale iba z nevedomosti a nesplnenia si oznamovacej povinnosti. Poukazuje pritom na to, že súčasný systém neanalyzuje, a preto nepozná, aké skupiny obyvateľov SR sú dlžníkmi.

 

img

 

Z domova: Máme prvé vyjadrenia politikov k odchodu Juraja Krúpu


Okrem toho opatrenie dopadá aj na nákladovosť dlžníkov pre zdravotný systém, keďže sú náklady na ich zdravotnú starostlivosť vyššie pre ich neschopnosť riešiť zdravotné problémy včas a ambulantne.

 

Lekári majú ešte alternatívu nechať pacienta uhradiť zdravotnú starostlivosť v hotovosti, avšak väčšina dlžníkov tieto prostriedky k dispozícii nemá.

 

Lekári tak nesú hlavné bremeno rozhodovania, či zdravotnú starostlivosť týmto osobám poskytnú alebo nie. Lekári by však nemali byť pred takúto dilemu vôbec postavení," uviedlo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona