Protesty v Iráne si vyžiadali už vyše 300 obetí

NETKY.SK • 29 November 2022, 8:48 • 2 min
Protesty v Iráne si vyžiadali už vyše 300 obetí

TEHERÁN - Vyše 300 ľudí už zomrelo v Iráne od vypuknutia rozsiahlych protestov, ktoré v polovici septembra vyvolala smrť mladej Kurdy Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe. V utorok to oznámili iránske revolučné gardy, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

"Smrť tejto mladej slečny ovplyvnila každého v tejto krajine. Nemám posledné čísla, ale myslím si, že už máme možno vyše 300 mučeníkov a ľudí vrátane detí zabitých v tejto krajine od tamtoho incidentu," uviedol brigádny generál Amíralí Hadžízáde, ktorý velí leteckej divízii revolučných gárd. Jeho slová zazneli vo videu, ktoré zverejnila tlačová agentúra Mehr. Medzi obeťami sú aj desiatky príslušníkov polície, milície a vojakov, ktorí zomreli pri stretoch s demonštrantmi alebo boli zavraždení. Tento najnovší oficiálny počet obetí sa už približuje posledným odhadom ľudskoprávnej organizácie Iran Human Rights (IHR), sídliacej v nórskom Osle. Podľa IHR zomrelo pri potláčaní protestov v Iráne už najmenej 416 ľudí. Táto bilancia pritom zahŕňa ľudí, ktorí zomreli pri nepokojoch súvisiacich so smrťou mladej Kurdky, ako aj pri dalších nepokojoch v provincii Sístán a Balúčistán na iránskom juhovýchode. Amíníová zomrela v policajnej väzbe 16. septembra. Krátko predtým ju zatkla teheránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona