Americký súkromný lunárny modul Odysseus pristál na Mesiaci

NETKY.SK • 23 Február 2024, 14:40 • 2 min
Americký súkromný lunárny modul Odysseus pristál na Mesiaci

LOS ANGELES - Prvý lunárny pristávací modul americkej spoločnosti Intuitive Machines pristál na Mesiaci vo štvrtok, čo znamená, že prvá americká kozmická loď pristála na mesačnom povrchu za viac ako 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Pristávací modul bez posádky s názvom Odysseus pristál na mesačnom južnom póle o 18:23 Východného času, podľa NASA. Odysseus priniesol na Mesiac vedecké komponenty NASA a ďalšie komerčné užitočné náklady.

Uprostred osláv toho, čo NASA oslavovala ako „obrovský skok vpred“, s tým, že nedošlo k okamžitému potvrdeniu stavu alebo stavu pristávacieho modulu okrem toho, že dosiahol plánované miesto pristátia v kráteri Malapert A. Neskôr však Intuitive Machines, spoločnosť so sídlom v Texase, ktorá postavila prvé komerčné plavidlo s pristátím na Mesiaci, uviedla, že plavidlo je „vzpriamené a začína odosielať údaje“.

Vo vyhlásení na sociálnej sieti X sa uvádza, že manažéri misie „pracujú na downlinkovaní prvých obrázkov z mesačného povrchu“.

Takzvané „mäkké pristátie“ vo štvrtok, ktorému Steve Altemus, zakladateľ spoločnosti, dal len 80% šancu na úspech, bolo navrhnuté tak, aby otvorilo novú éru prieskumu Mesiaca, keďže NASA pracuje na plánovanej misii do konca roku 2026 poslať tam ľudí naspäť.

"Vitajte na Mesiaci," povedal Altemus pri pristátí, keď sa pristátie o 17:23 nakoniec potvrdilo, asi po 10 minútach, počas ktorých bol Odyseus bez kontaktu.

Bolo to prvýkrát, čo akákoľvek kozmická loď postavená v USA pristála na Mesiaci od poslednej návštevy NASA, misie Apollo 17 v decembri 1972, a prvej návštevy komerčného vozidla po minulomesačnom zlyhaní Peregrine One, ďalšieho partnerstva medzi vesmírnou agentúrou a súkromnou spoločnosťou Astrobotic.

„Dnes, prvýkrát za viac ako pol storočia, sa USA vrátili na Mesiac. Dnes, po prvýkrát v histórii ľudstva, komerčná spoločnosť, americká spoločnosť, tam spustila a viedla let,“ povedal Bill Nelson, správca NASA. "Aký triumf. Odyseus obsadil Mesiac. Tento čin je obrovským skokom vpred pre celé ľudstvo," dodal Nelson.

Neexistovalo žiadne video úplne autonómneho zostupu Odyssea, ktorý vo výške približne 10 metrov nad povrchom spomalil na približne 3,5 km/h. Ale kamera postavená študentmi na Floridskej leteckej univerzite Embry-Riddle bola navrhnutá tak, aby spadla a fotografovala bezprostredne pred pristátím, a kamery NASA boli nastavené na fotografovanie zeme z kozmickej lode.

Šesťhranný šesťhranný pristávací modul Nova-C s dĺžkou 14 stôp (4,3 metra), ktorý zamestnanci spoločnosti Intuitive Machines láskavo prezývajú Odie, je súčasťou iniciatívy komerčných lunárnych užitočných služieb NASA (CLPS), v rámci ktorej agentúra udeľuje zmluvy súkromným partnerom, najmä na podporu programu Artemis.

NASA prispela sumou 118 miliónov dolárov na jej spustenie, pričom spoločnosť Intuitive Machines financuje ďalších 130 miliónov dolárov pred jej vypustením z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride 15. februára na rakete Falcon 9 od spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Misia IM-1, podobne ako úsilie odsúdené na zánik, nesie množstvo vedeckých zariadení určených na zhromažďovanie údajov o mesačnom prostredí, konkrétne v skalnatom regióne zvolenom ako miesto pristátia pre misiu Artemis III s posádkou NASA plánovanú na dva roky.

Je to nebezpečná oblasť – „pošpinená všetkými týmito krátermi“, podľa Nelsona – ale vybraná, pretože sa verí, že je bohatá na zamrznutú vodu, ktorá by mohla pomôcť udržať stálu lunárnu základňu, ktorá je kľúčová pre budúce ľudské misie na Mars.

Vedci minulý rok oznámili, že veria, že drobné sklenené guľôčky rozhádzané po povrchu Mesiaca obsahujú potenciálne „miliardy ton vody“, ktorú možno extrahovať a použiť na budúce misie. Riziká stoja za to, povedal Nelson vo štvrtok pre stanicu CNN, „aby sme zistili, či je tam dostatok vody. Pretože ak je voda, je tu aj raketové palivo: vodík a kyslík. A mohli by sme mať čerpaciu stanicu na južnom póle Mesiaca.“

Plánovaná prevádzková životnosť solárneho pristávacieho modulu je len sedem dní, kým sa miesto pristátia asi 286 míľ od južného pólu Mesiaca presunie do zemského tieňa. NASA však dúfa, že to bude dosť dlho na analýzu toho, ako tamojšia pôda reagovala na dopad pristátia.

Ďalšie prístroje sa zamerajú na účinky kozmického počasia na mesačnom povrchu, pričom bude rozmiestnená sieť markerov pre komunikáciu a navigáciu.

„Odysseus, poháňaný spoločnosťou s názvom Intuitive Machines, vypustený na rakete SpaceX, nesúcej množstvo vedeckých prístrojov NASA, nesie sen o novom dobrodružstve vo vede, inováciách a americkom vodcovstve vo vesmíre,“ uzavrel Nelson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, The Guardian, Foto: Al Jazeera / AFP / Intuitive Machines
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies