Čínsky rok zemského prasaťa sa oficiálne začína už o niekoľko hodín

NETKY.SK • 4 Február 2019, 11:26 • 2 min
Čínsky rok zemského prasaťa sa oficiálne začína už o niekoľko hodín

PEKING - Nový čínsky rok 2019 sa oficiálne začína v utorok 5. februára a potrvá do 24. januára 2020. Každý lunárny rok sa ujíma vlády jedno zo zvierat podľa 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu a je ovplyvnený charakterom jeho vládcu. Roku 2019 bude vládnuť zemské prasa, ktoré je symbolom šťastia, radosti a blahobytu a priťahuje úspech vo všetkých oblastiach života.

slovakia

left justify in out

Tento rok sa z pohľadu 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu považuje za najlepší. Je ideálnym obdobím na investície a predpokladá aj nadväzovanie nových kontaktov.

 

img

 

Podľa legendy usporiadal nebeský cisár v deň svojich narodenín súťaž, na ktorú pozval všetky zvieratá. Tá spočívala v tom, že sa mali dostať do nebeského paláca zdolávaním rôznych prekážok. Súťaž stanovila poradie 12 víťazov, prasa prišlo posledné. To je dôvod, prečo sa nachádza na konci 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cocked and Reloaded! #pigchina #chinesenewyear #yearofthepig

Príspevok, ktorý zdieľa PIG China (@pigchina),

 

Čínsky kalendár je jedným z najstarších na svete. Jeho základy sú staré takmer 5000 rokov. Prvý bol vypracovaný už v roku 2637 pred n.l., keď sa ujal moci legendárny vládca Chuang-ti (Žltý cisár). Navyše je odvodený od pohybu Mesiaca, pretože Číňania verili v jeho moc a vplyv na pozemský život. Tento 15 dní trvajúci sviatok nesie aj názov lunárny Nový rok či Sviatky jari. Ide o jeden z najdôležitejších sviatkov pre ázijské komunity žijúce kdekoľvek na svete. Pripadá každoročne na nov prvého lunárneho mesiaca, štyri až osem týždňov pred jarou. Presný dátum môže pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi 21. januárom a 21. februárom gregoriánskeho kalendára. Kombinácia dvanástich zvierat (znamení) a piatich elementov dáva dohromady 60-ročný cyklus, v ktorom každý rok je zasvätený inej kombinácii elementu a zvieraťa.

 

img

 

Deň pred Sviatkami jari spravidla celá rodina pripravuje slávnostnú večeru. Obvyklým pokrmom bývajú mäsom či zeleninou plnené taštičky z cesta a jedlá symbolicky vyjadrujúce bohatstvo a hojnosť, napríklad semená alebo ryby. Svoj najvýznamnejší sviatok vítajú Číňania poriadne nahlas, pretože podľa tradície jeden zo zlých duchov vkrádajúcich sa do ľudských príbytkov je mimoriadne citlivý práve na hluk.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies