Minister obrany Sklenár: "Na Dukle si pripomíname jednu z najvýznamnejších operácií so zapojením slovenských vojakov"

NETKY.SK • 6 Október 2023, 18:30 • 2 min
Minister obrany Sklenár: "Na Dukle si pripomíname jednu z najvýznamnejších operácií so zapojením slovenských vojakov"

DUKLA / SVIDNÍK - Pri príležitosti Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie si ich pamiatku a odvahu dnes v mene rezortu obrany uctili minister obrany Martin Sklenár a štátny tajomník MO SR Marian Majer spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Danielom Zmekom. Hold hrdinom vzdali pietnou spomienkou pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle, ale tiež pri pamätníkoch vo Svidníku.

slovakia

left justify in out

„Dukla má v slovenskej vojenskej a štátnej tradícii výnimočné miesto. Práve tu sa 6. októbra 1944, po ťažkých bojoch na území Poľska, prebojovali na Slovensko príslušníci 1. československého armádneho zboru a začali oslobodzovať svoju vlasť,“ uviedol minister obrany Sklenár počas spomienky na 79. výročie tejto významnej udalosti.

Pamätník na Dukle je dôležitým mementom 1. československého armádneho zboru pod vedením generála Ludvíka Svobodu, do ktorého na začiatku Karpatsko-duklianskej operácie vojsk sovietskej armády patrilo aj viac ako 3000 vojakov slovenskej národnosti. Ide teda o jednu z najvýznamnejších operácií československých vojenských jednotiek sformovaných počas 2. svetovej vojny v zahraničí, v ktorých boli Slováci zastúpení významným podielom. 

„Stretnutie na Dukle je pre nás predovšetkým spomienkou na tých, ktorí na duklianskom bojisku obetovali svoje životy, ako aj na ostatných príslušníkov 1. československého armádneho zboru, ktorí tu prešli nesmierne ťažkými bojmi. Spomienkou, ktorá ostáva inšpirujúcou aj dnes,“ vyzdvihol šéf rezortu obrany.

Karpatsko-duklianska operácia sa začala 8. septembra 1944 a znamenala začiatok oslobodzovania Československa. Jej cieľom bolo rozbiť sily skupiny armád pod nemeckým velením v predhorí Karpát, zabezpečiť rýchly prechod karpatskými hrebeňmi na Slovensko a podporiť Slovenské národné povstanie. Na Karpatsko-duklianskej operácii sa zúčastňovali aj Slováci, pričom v čase začiatku operácie sa k slovenskej národnosti v rámci zboru hlásilo 3 326 osôb. Tento počet vzrástol v priebehu jedného mesiaca na 4 601 vojakov.

„Karpatsko-duklianska operácia, ako súčasť Východokarpatskej operácie, bola jedným z najťažších bojových stretov v horskom teréne v priebehu celej druhej svetovej vojny. Počas 51 dní trvania si vyžiadala veľké straty na životoch a mnoho zranených na oboch stranách," dodal riaditeľ Vojenského historického ústavu, plukovník Miloslav Čaplovič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MO SR Foto: MO SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies