Albánsko zrušilo summit s Kosovom pre napätie okolo Srbov

NETKY.SK • 14 Jún 2023, 14:05 • 2 min
Albánsko zrušilo summit s Kosovom pre napätie okolo Srbov

TIRANA / PRIŠTINA - Vzhľadom na pretrvávajúce napätie na Srbmi obývanom severe Kosova odvolal albánsky premiér Edi Rama spoločné zasadnutie svojho kabinetu s kosovskou vládou.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na pretrvávajúce napätie na Srbmi obývanom severe Kosova odvolal albánsky premiér Edi Rama spoločné zasadnutie svojho kabinetu s kosovskou vládou. Uskutočniť sa malo v stredu, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru DPA.

 

Rama s ohľadom na situáciu navrhol, aby sa zasadnutie v kosovskom meste Djakovica (albánsky Gjakova) uskutočnilo v menšom formáte. Kosovský premiér Albin Kurti to odmietol. Kosovská vláda uviedla, že odvolanie spoločného rokovania prijala s poľutovaním. Na schôdzke mali podpísať 13 bilaterálnych dohôd v oblastiach hospodárstva, súdnictva, školstva a kultúry, uviedol kabinet v Prištine.

 

Násilie na severe Kosova vypuklo počas protestov Srbov koncom mája, pri ktorom napadli vojakov mierových síl KFOR pod vedením NATO. Pri zrážkach utrpeli zranenia desiatky ľudí. Kosovo je obývané prevažne Albáncami. V roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré tento krok neuznáva. Belehrad pripisuje zodpovednosť za najnovší konflikt medzi Srbmi zo severu Kosova a Prištinou premiérovi Kurtimu, pretože jeho vláda stále neuzákonila práva územnej autonómie pre kosovských Srbov. Rama, ktorý má dobré vzťahy so srbským prezidentom Aleksandrom Vučičom, nedávno navrhol koncepciu takéhoto autonómneho štatútu. Priština to považuje za neprijateľné zasahovanie do svojich záležitostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies