Šéfredaktori slovenských médií odsudzujú obvinenie novinárov Denníka N

NETKY.SK • 21 September 2021, 10:12 • 2 min
Šéfredaktori slovenských médií odsudzujú obvinenie novinárov Denníka N

BRATISLAVA - Šéfredaktori slovenských médií považujú obvinenie novinárov Denníka N za ďalšiu snahu zastrašiť novinárov, ktorí dlhé roky odhaľujú prešľapy ľudí vo vysokých funkciách.

slovakia

left justify in out

Šéfredaktori slovenských médií v spoločnom vyhlásení odsudzujú obvinenie novinárov Denníka N Konštantína Čikovskéh. a Moniky Tódovej. Momentálne im hrozí trest odňatia slobody na dobu jedného roku.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Novinárov Tódovú a Čikovského obvinili pre článok o Petrovi Tóthovi

 

Podľa šéfredaktorov novinári vykonávali svoju prácu v súvislosti s objasňovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Stanovisko šéfredaktorov zverejnilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka na svojej internetovej stránke.

„Súčasný vývoj pripomína situáciu spred niekoľkých rokov, keď isté skupiny vytvorili v spoločnosti atmosféru neznášanlivosti voči novinárom. Aj tá medzi inými prispela k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nesmieme dovoliť, aby sa niečo podobné opakovalo,“ zdôraznili šéfredaktori. Doplnili, že využitie trestného práva proti novinárom za výkon ich povolania je v členskej krajine Európske únie neprijateľné.

„Stojíme za našimi kolegami, nenecháme sa zastrašiť a budeme pokračovať vo svojej práci. Vyzývame kompetentné inštitúcie, aby obvinenie, ktoré považujeme za účelové, zrušili. Vyzývame tiež vládu, aby naplnila svoje sľuby na legislatívne úpravy na ochranu novinárov,“ uzavreli šéfredaktori.

Pod stanovisko sa podpísala zakladateľka ICJK Zuzana Petková, šéfredaktor ICJK Lukáš Diko, šéfredaktorka Sme Beata Balogová, šéfredaktor Akuality.sk Peter Bárdy, šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb, výkonná šéfredaktorka Euractivu Lucia Yar, šéfredaktorka The Slovak Spectator Michaela Terenzani, šéfredaktor Korzára Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktorka týždenníka Vasárnap Cs. Liszka Györgyi, šéf spravodajstva Rádia Expres Peter Palovič, šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková, šéfredaktorka Nového času Júlia Kováčová a predseda Asociácia tlačených a digitálnych médií Alexej Fulmek.

Vyšetrovateľ z okresného policajného riaditeľstva Bratislava III František Spusta obvinil minulý týždeň novinárov Denníka N z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Podľa Trestného zákona im hrozí ročné väzenie.

 

"Pri obvinení novinárov Moniky T. a Konštantína Č. z Denníka N dochádza ku kolízii práva na slobodu prejavu s verejným záujmom," pre agentúru SITA to uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Zverejnené informácie o vznesení obvinenia voči dvojici novinárov sú podľa nej príliš strohé na to, aby sa k nim dalo zaujať právne relevantné stanovisko. Navyše, rozhodovacie právomoci vyšetrovateľov a prokuratúra sú vyňaté z pôsobnosti verejného ochrancu práv. Podľa ombudsmanky by preto zrejme nebolo vhodné právne hodnotiť postupy a rozhodnutia v rámci trestných konaní.

„Vo všeobecnosti možno uviesť, že v uvedenom prípade dochádza ku kolízii práva na slobodu prejavu s verejným záujmom, ktorý tkvie tak v ochrane práv iných – konkrétne v ochrane osobnej bezpečnosti utajeného svedka, ako aj v zabránení úniku dôverných informácií.“  Právo na slobodu prejavu novinárov podľa nej požíva jednu z najvyšších záruk právnej ochrany, keďže novinári v demokratickej spoločnosti plnia neoceniteľnú úlohu „strážnych psov demokracie“.

„Na strane druhej však toto výsadné postavenie novinárov kladie zvýšené nároky na povinnosti a zodpovednosť novinárov, ako to vyplýva z článku 10, odsek 2 Dohovoru aj z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva.“ 


Podľa ombudsmanky je potrebné starostlivo vyhodnocovať a vyvažovať protichodné legitímne záujmy. Konkrétne slobodu prejavu a právo verejnosti na informácie na jednej strane a osobnú bezpečnosť utajeného svedka, verejný záujem na vyšetrení trestnej činnosti a ochranu utajovaných skutočností na strane druhej.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies