Zuzana Čaputová sa takto vyjadrila ku smrti Slováka v Charleroi

NETKY.SK • 10 September 2020, 10:59 • 2 min
Zuzana Čaputová sa takto vyjadrila ku smrti Slováka v Charleroi

Prezidentka SR je presvedčená, že prítomnosť slovenského experta pri vyšetrovaní tragickej smrti Jozefa Chovanca v Belgicku môže prispieť k objasneniu okolnosti prípadu.

slovakia

left justify in out

Bratislava  - Najvyššia ústavná činiteľka sa taktiež nazdáva, že to môže priniesť do procesu vyšetrovania viac dôvery. Zuzana Čaputová preto požiada Belgické kráľovstvo, aby zohľadnilo požiadavku Chovancovej rodiny. Hlava štátu to povedala vo svojom  štvrtkovom vyhlásení. Hlava štátu je presvedčená, že nikto sa nemôže snažiť túto smrť ospravedlňovať.

 

"Som presvedčená, že tento krok môže pomôcť dôveryhodnosti vyšetrovania v očiach slovenskej aj belgickej verejnosti. Následne ako hlava štátu preto požiadam belgickú stranu, aby túto žiadosť pozostalých zohľadnili," uviedla najvyššia veliteľka Ozbrojených síl SR.
 

img

 

Odsúdila aj všetky a akékoľvek formy policajnej brutality. "Smrť, pri ktorej je podozrenie, že nastala v dôsledku policajného zákroku, je neospravedlniteľná a zverejnené zábery zo zadržiavacej miestnosti museli vyvolať hnev a zdesenie v každom z nás," skonštatovala.

 

Znepokojuje ju aj fakt, že prípad stále ešte nebol vyšetrený. "Aj keď sa po zverejnení videa pohli veci dopredu a došlo v niektorých prípadoch k vyvodeniu personálnej zodpovednosti, pochybnosti o vyšetrovaní prípadu zostali a bude na prospech všetkých, aby boli podniknuté potrebné kroky, ktoré zvýšia dôveru u belgickej aj slovenskej verejnosti. Verím, že v tomto máme s belgickou stranou rovnaký cieľ aj rovnaké očakávania," zdôraznila.
 

 

Záznam priemyselnej kamery ukazuje aj symboliku jednej z policajtiek. Gesto sa výrazne podobá na hajlovanie. Robila tak počas ďalšieho šokujúceho aktu, keď piati ďalší policajti sedeli a kľačali na Slovákovej hrudi. Až 16 minút, ako ukazuje videozáznam, policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies