Minister Juraj Blanár prijal juhokórejského veľvyslanca: Slovensko získa nové investície

NETKY.SK • 12 Január 2024, 13:30 • 2 min
Minister Juraj Blanár prijal juhokórejského veľvyslanca: Slovensko získa nové investície

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár prijal 11. januára 2024 v Bratislave veľvyslanca Kórejskej republiky v SR Byeongdo Lee. Partneri zdôraznili intenzívny záujem na rozvoji obojstranne prospešného partnerstva a diskutovali o nových možnostiach spolupráce predovšetkým v hospodárskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Južná Kórea je najväčším ázijským investorom na Slovensku. Veľvyslanec Kórejskej republiky Byeongdo Lee informoval šéfa slovenskej diplomacie o pokračovaní významných investícií nielen v rámci spoločností už etablovaných v SR, ale tiež vo forme nových aktivít. „Uplynulých 30 rokov slovensko-kórejských diplomatických stykov predstavuje mimoriadne úspešnú generáciu. Máme bohaté skúsenosti, na ktoré môžeme nadväzovať a otvoriť ďalšiu generáciu nášho partnerstva,“ zhodli sa minister Juraj Blanár s veľvyslancom Byeongdo Lee s tým, že v SR v súčasnosti pôsobí vyše 100 kórejských firiem vrátane spoločností Samsung či Kia. Niektoré z nich zvažujú presun svojich európskych centrál práve na Slovensko.

 

„Pána veľvyslanca som zároveň informoval, že naša vláda tento týždeň odobrila investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmov pre automobilku Kia pri Žiline vzhľadom na plánované rozšírenie jej výroby,“ uviedol J. Blanár a doplnil, že slovenská vláda bude hľadať i ďalšie možnosti ako ešte viac zatraktívniť SR pre kórejských investorov. Potvrdil tiež záujem o spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky a obranného priemyslu.

Podľa slov ministra Juraja Blanára má Slovenská republika záujem spolupracovať s Kórejskou republikou aj na obnove a rekonštrukcii Ukrajiny po skončení prebiehajúceho vojnového konfliktu. Šéf slovenskej diplomacie zároveň informoval juhokórejského veľvyslanca, že Slovensko je a vždy bude na strane medzinárodného práva a dodržiavania prijatých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. A takto bude pristupovať aj k aktivitám Severnej Kórey.

V závere stretnutia minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyzdvihol plánované stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s predsedom vlády Kórejskej republiky Han Duck-soo, ktoré sa uskutoční v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose v druhej polovici januára 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies