Vláda plánuje finančnú pomoc pre kultúrne centrum národného významu v Bratislave

NETKY.SK • 29 November 2019, 07:27 • 2 min
Vláda plánuje finančnú pomoc pre kultúrne centrum národného významu v Bratislave

BRATISLAVA – Vláda SR je pripravená výrazne finančne podporiť vznik nového celonárodného kultúrneho stánku v hlavnom meste. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala problémami Bratislavy a finančnou pomocou pre slovenskú metropolu, to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Šéf vládneho kabinetu zdôraznil, že Bratislava v súčasnosti nemá dôstojný kultúrno-kongresový stánok, ktorý by zodpovedal úrovni takýchto centier v hlavných mestách.

 

"Preto sme na dnešnom rokovaní deklarovali pripravenosť výrazne pomôcť pri financovaní vzniku takéhoto centra," povedal. Očakáva intenzívne rokovania aj so zástupcami mesta o možnostiach, kde a za akých podmienok by takýto kultúrno-kongresový komplex mohol stáť.

 

"Ak nájdeme riešenie, vláda je v krátkom období pripravená rozhodnúť o výraznej finančnej pomoci v objeme niekoľkých desiatok miliónov eur tak, ako to bolo v prípade Národného futbalového štadióna a hokejovej arény," dodal Pellegrini.

 

Jasnú predstavu o mieste kultúrno-spoločenského stánku má starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Je presvedčený, že by mal ostať tam, kde kultúra historicky patrí – teda na mieste bývalého Domu odborov na Trnavskom mýte.

 

img

 

"Vnímame, že takýto objekt v novej podobe má potenciál byť nielen pekným bratislavským, ale aj celonárodným kultúrno-kongresovým stánkom," zdôraznil Kusý, ktorý zároveň potvrdil, že na kultúrno-spoločenskej funkcii objektu samospráva trvá.

 

"Zatiaľ nemáme od developera žiadne konkrétne návrhy, no jasne sme aj jemu deklarovali, že z našej požiadavky o kultúrno-kongresovej funkcii objektu nemienime ustúpiť," zdôraznil Kusý.

 

Developer Immocap Group, ktorý pripravuje obnovu komplexu, v septembri pre TASR uviedol, že po rekonštrukcii ostane pôvodná kultúrno-spoločenská funkcia centra zachovaná.

 

Štúdiu budúcej podoby objektu pripravuje víťaz architektonickej súťaže - holandské štúdio KCAP. Zástupca ateliéru Jeroen Dirckx uviedol, že prvoradým cieľom v ich projektoch je urobiť z nefunkčných lokalít lepšie miesta na život.

 

"Pre Bratislavu a Trnavské mýto to znamená vytvoriť vitálnu štvrť, v ktorej sa budú spájať kultúrny a spoločenský život, kvalitné verejné priestory so širokým spektrom využitia, s priamym prepojením na živý parter a plochy zelene," priblížil.

 

Vláda na stredajšom výjazdovom rokovaní vlády schválila pre hlavné mesto SR dotáciu vo výške 15,1 milióna eur, rovnako tak Bratislave odpustila návratnú pôžičku vo výške 10 miliónov eur, ktoré hlavné mesto získalo od štátu v rokoch 2014 a 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies