Ukrajina, Blízky východ a Bielorusko. O čom presne rokoval Juraj Blanár so šéfmi diplomacie EÚ?

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Ukrajina, Blízky východ a Bielorusko. O čom presne rokoval Juraj Blanár so šéfmi diplomacie EÚ?

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 18. marca 2024 zúčastnil v Bruseli na otvorení Európskeho humanitárneho fóra a následne na marcovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania šéfov diplomacie členských krajín EÚ boli pokračujúca pomoc Ukrajine, situácia na Blízkom východe a v Bielorusku.

slovakia

left justify in out

Na úvod zasadnutia diskutovali ministri zahraničných vecí krajín EÚ prostredníctvom videokonferencie aj s ministrom zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antonym Blinkenom a tiež s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom.

Minister Juraj Blanár ocenil dosiahnutie dohody na vytvorení Asistenčného fondu pre Ukrajinu v rámci Európskeho mierového fondu. V tejto súvislosti zdôraznil, že „odmietavá pozícia vlády SR k poskytovaniu vojenskej pomoci zo skladov Ozbrojených síl SR je známa a je v tejto súvislosti rešpektovaná.” Upriamil tiež pozornosť na skutočnosť, že šéfovia diplomacií EÚ na zasadnutí diskutovali o možnosti využitia mimoriadnych výnosov zo zmrazených štátnych aktív Ruskej centrálnej banky na obnovu Ukrajiny a po prvýkrát aj o možnosti ich  nasmerovania na vojenskú pomoc cez spomínané nástroje Únie.

Koordinátor EÚ pre sankčnú politiku David O’Sullivan informoval ministrov o implementácii ekonomických sankcií EÚ voči Ruskej federácii a upozornil zároveň na znepokojujúci negatívny trend ich obchádzania zo strany tretích krajín. Minister J. Blanár súčasne potvrdil, že počas diskusie všetci ministri „odsúdili konanie ruských prezidentských volieb na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré SR spoločne s celou EÚ neuznáva a považuje ich konanie za hrubé porušenie medzinárodného práva”.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň vyjadril znepokojenie v súvislosti s aktuálnymi informáciami ohľadom refundácie z osobitného fondu – Európskeho mierového nástroja:„Refundácia za bojové lietadlá Mig-29, ktoré bývalá vláda odovzdala Ukrajine, je stále zastavená a SR by mala dostať menej finančných prostriedkov, ako bolo pôvodne sľúbené.“

V súvislosti s vojnovým konfliktom v Gaze podporil šéf slovenskej diplomacie právo Izraela na primeranú sebaobranu proti teroru Hamasu. Súčasne ale pridal svoj hlas k tým, ktorí naliehavo volajú po politickej dohode o okamžitej prestávke v bojoch, prepustení všetkých rukojemníkov, akútnom riešení zúfalej humanitárnej situácie a zmiernení obrovského utrpenia civilného obyvateľstva.

Minister Juraj Blanár zdôraznil potrebu zintenzívniť hľadanie diplomatického riešenia vojnového konfliktu a návratu k rokovaniam o dvojštátnom riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu: „Jediná cesta k trvalému mieru, bezpečnosti a stabilite na Blízkom východe pre Izrael i Palestínčanov vedie cez dvojštátne riešenie.”

Pred samotným zasadnutím Rady sa Juraj Blanár zúčastnil na otvorení Európskeho humanitárneho fóra, na ktorom predstavil priority a zámery Slovenska v oblasti humanitárnej pomoci v roku 2024. Tretí ročník medzinárodného podujatia zorganizovala Európska komisia spolu s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ. „Európska únia je svetovým lídrom v poskytovaní humanitárnej pomoci a jej dôležitosť v tejto oblasti priamo narastá s humanitárnymi potrebami vo svete. Naša koordinácia je preto kľúčová pre prijímanie inovatívnych, udržateľných a účinných riešení súčasných humanitárnych kríz. Hovoril som o tom, akým spôsobom prispeje Slovenská republika k humanitárnej pomoci na Blízkom východe a Ukrajine,” zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Minister Juraj Blanár prisľúbil vynaložiť na aktivity SR v rámci humanitárnej pomoci na rok 2024 sumu 2,5 milióna eur. „Doteraz sme do Pásma Gazy doručili už 12 ton rôzneho materiálu a ďalšiu finančnú pomoc. Pri humanitárnej podpore Ukrajiny sa budú naše aktivity zameriavať najmä na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a humanitárne odmíňovanie,” uzavrel minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Facebook / Juraj Blanár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies