Ako sú na tom Slováci s kritickým myslením? Až 20 percent ľudí verí viac dezinformáciám ako overeným faktom!

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 11:50 • 2 min
Ako sú na tom Slováci s kritickým myslením? Až 20 percent ľudí verí viac dezinformáciám ako overeným faktom!

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu, ale aj témy súvisiace s očkovaním, ukázali dôležitosť kritického myslenia. Uvedomuje si to 78 % populácie.

slovakia

left justify in out

Hrozby dezinformácií, konšpirácií a hoaxov pritom vníma takmer dvakrát viac ľudí s dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním než tých, ktorí majú základné alebo stredoškolské vzdelanie bez maturity.

 

Závažnosť ochorenia COVID-19 podceňuje 16 % z tých Slovákov, ktorí odmietajú očkovanie. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse pre 365.bank.

 

Pätina ľudí odmieta očkovanie
Zhruba pätina z tých, ktorí očkovanie odmietajú, je proti vakcinácii ako takej. Neveria v jej účinnosť a bezpečnosť, a to nielen v prípade aktuálneho ochorenia COVID-19, ale ani v prípade iných chorôb.

 

Takmer štyria z desiatich ľudí odmietajúcich očkovanie v ňom nevidia žiadne benefity. Očkovanie je pritom podľa epidemiologičky a odborníčky na verejné zdravotníctvo Zuzany Krištúfkovej veľmi efektívna prevencia, ktorá doteraz zachránila viac ľudských životov než akékoľvek iné opatrenie.

 

„Niektoré ochorenia sa znovu začínajú objavovať u tých detí, ktoré rodičia odmietli dať zaočkovať,“ hovorí Krištúfková.

 

Šírenie dezinformácií a hoaxov
Polaritu názorov na očkovanie môže do značnej miery ovplyvňovať množstvo dezinformácií, konšpirácií a hoaxov, ktoré sa na tému vakcinácie či samotného ochorenia COVID-19 šíria nielen u nás, ale aj všade na svete.

 

Kritické myslenie a mediálna gramotnosť sú však oblasti, v ktorých sú Slováci podpriemerní. „Účinným liekom proti dezinformáciám je prijímanie informácií z dôveryhodných médií, od oficiálnych autorít a relevantných odborníkov,“ hovorí PR manažérka 365.bank Linda Valko Gáliková.

Podľa jej slov možno najmä na sociálnych sieťach sledovať v rámci chýbajúceho kritického myslenia aj ďalší dôležitý fenomén, tzv. Dunningov-Krugerov efekt.

 

Ľudia, ktorí nie sú kompetentní sa vyznačujú vysokou mierou sebavedomia a preceňujú sa v danej problematike.

 

Naopak, kvalifikovaní jednotlivci svoje schopnosti podceňujú a vyznačujú sa nižšou mierou sebadôvery. Súvisí to s tým, že človek s málo poznatkami si neuvedomuje, čo všetko v danej sfére ešte nepozná.

 

Kríza autority
Problém neakceptovania odborných názorov pritom považujú za zásadný aj samotní lekári, podľa ktorých môže súvisieť s tzv. krízou autority.

 

Namiesto toho, aby ľudia dôverovali odborníkom, spoliehajú sa na informácie z internetu, ktoré vôbec nemusia byť pravdivé.

 

„Príkladom je štúdia z roku 1998, ktorá spájala očkovanie s autizmom. Dnes sa však už vie, že jej autor doktor Wakefield používal falošné údaje a bola zmanipulovaná. Okrem toho vyšlo mnoho ďalších štúdií, ktoré spojitosť medzi očkovaním a autizmom vyvrátili. Svetová zdravotnícka organizácia označila Wakefieldovu štúdiu za najväčší lekársky podvod minulého storočia, ktorý napáchal v medicíne obrovské škody,“ upozorňuje Krištúfková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies