Prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou je ukončený. Ako rozhodol Európsky súd pre ľudské práva?

NETKY.SK • 8 December 2020, 08:37 • 2 min
Prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou je ukončený. Ako rozhodol Európsky súd pre ľudské práva?

BRATISLAVA - Európsky súd pre ľudské práva vydal zásadné rozhodnutie v prípade, ktorý sa stal v Moldave nad Bodvou. Ako skončil smutný príbeh policajnej razie?

slovakia

left justify in out

 

Po rokoch sa končí neslávny prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou. Tá sa odohrala v roku 2013, pod názvom Akcia 100. Do rómskej osady Budulovská a do obce Drienovec, vtedy vtrhlo viac ako 60 policajtov so psami.

 

Svedkovia opisovali, že policajti pri akcii vykopávali dvere, rozbíjali okná a používali neprimerané násilie. Pri zásahu malo niekoľko obyvateľov osady utrpieť zlomeniny rebier či podliatiny na tvári.   

 

Konanie na Slovensku

Aj keď vtedajšia ombudsmanka Jana Dubovcová pri preverovaní prípadu uviedla, že „policajná sila bola použitá bezdôvodne a neprimerane“, v roku 2016 vyšetrovateľ zastavil všetky trestné stíhania a následne bolo proti miestnym Rómom vznesené obvinenie pre prečin krivého obvinenia. 

 

Prečinu sa údajne dopustili tým, že krivo obvinili príslušníkov Policajného zboru z fyzického násilia.  

 

Čítajte tiež: Inšpekcia definitívne rozhodla: Zásah v Moldave bol v poriadku

 

Konanie pred ESĽP

V marci 2018 Európske centrum pre práva Rómov podalo v mene viacerých poškodených sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.  


V apríli toho istého roku advokátka Mgr. Vanda Durbáková spolupracujúca s Poradňou pre občianske a ľudské práva podala na Európsky súd pre ľudské práva sťažnosť v mene ďalších dvoch poškodených.    

 

Vstup novej ombudsmanky do konania  

Terajšia verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová, v roku 2018 požiadala o vstup do konania pred ESĽP. Stalo sa tak po prvýkrát. Súd jej vstup povolil a ombudsmanka tak poskytla svoje stanovisko ako tretia strana. 

 

Zareagovala tým i na výzvu mimovládnych organizácií, ktoré upozorňovali na potrebu riadneho vyšetrenia prípadu so spravodlivým rozsudkom voči obetiam.  
 

Rozhodnutie je právoplatné 

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP )rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou 1. septembra 2020. Keďže sa Slovenská republika v zákonnej lehote voči rozhodnutiu neodvolala, verdikt nadobudol 1. decembra právoplatnosť.  

 

„Po dlhoročnom nespravodlivom procese sa po preskúmaní prípadu zo strany Európskeho súdu pre ľudské práva jasne ukázalo, že základné práva sťažovateľov boli porušené. Vítam, že rozhodnutie ESĽP je právoplatné a obetiam razie sa dostane náležitá satisfakcia. Verím, že spravodlivého verdiktu sa dočkajú aj ďalší sťažovatelia a tiež, že toto rozhodnutie bude zohľadnené v rozhodovacej praxi domácich súdov,“ uviedla Patakyová.  
  
  
 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies