Minister Borec napadne rozhodnutie disciplinárneho senátu v kauze Š. Szabóa

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 16:22 • 2 min
Minister Borec napadne rozhodnutie disciplinárneho senátu v kauze Š. Szabóa

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec zásadne nesúhlasí s rozhodnutím disciplinárneho senátu o zastavení disciplinárneho konania voči sudcom Najvyššieho súdu SR v kauze prepustenia dvojnásobného úkladného vraha Štefana Szabóa.

slovakia

left justify in out

 Odôvodnenie, že k zastaveniu prišlo preto, lebo bol návrh na konanie podaný neskoro, považuje Borec za chybné, a preto podá proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu odvolanie.
     

"Odmietam tolerovať pokus zbaviť sudcov najvyššieho súdu zodpovednosti pomocou formalistického a faktami nepodloženého rozhodnutia disciplinárneho senátu," povedal minister spravodlivosti a zdôraznil, že návrh bol podaný včas.
     

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová pripomenula, že podľa zákona o sudcoch a prísediacich možno návrh na začatie disciplinárneho konania podať na disciplinárnom senáte do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa orgán oprávnený podať návrh dozvedel o disciplinárnom previnení. "V tomto zmysle bol návrh na začatie konania podaný jednoznačne v šesťmesačnej zákonnej lehote," uviedla. 
     

Pripomenula, že ministerstvo začalo prípad prepustenia Štefana Szabóa skúmať podrobne až potom, čo 9. mája 2014 dostalo uznesenie Najvyššieho súdu SR o prepustení obžalovaného Szabóa z väzby na slobodu. "Až následne, pri podrobnom preskúmaní celého priebehu konania, došlo k identifikovaniu pochybenia konkrétneho senátu, ktorého chyba neskôr viedla k tomu, že už iný senát Szabóa prepustil," ozrejmila Donevová.  
     

Poukázala zároveň na fakt, že je neodôvodnené spájať zaoberanie sa rozhodnutím NS SR, ku ktorému sa minister Borec vyjadril v apríli 2014, s podnetom na začatie disciplinárneho konania. "V apríli 2014 minister iba reagoval na prepustenie mediálnym vyhlásením, keď oznámil, že prípadom sa bude MS SR v rámci svojich kompetencií zaoberať," vysvetlila hovorkyňa.
     

Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal na jeseň 2014 návrhy na začatie disciplinárneho konania voči trom sudcom Najvyššieho súdu, ktorých chybou sa v apríli 2014 dostal na slobodu Štefan Szabó, odsúdený na doživotný trest.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies