Čo je päť jazykov lásky? Znalosť jazyka lásky vášho partnera môže posilniť či zachrániť váš vzťah

NETKY.SK • 14 Január 2024, 13:30 • 2 min
Čo je päť jazykov lásky? Znalosť jazyka lásky vášho partnera môže posilniť či zachrániť váš vzťah

Chapmanova kniha „The 5 Love Languages“ bola prvýkrát vydaná v roku 1992. Pred napísaním knihy si Chapman začal všímať vzory v pároch, ktorým radil. Uvedomil si, že páry si navzájom neporozumeli vo svojich potrebách. To ho viedlo k vymysleniu piatich jazykov lásky alebo spôsobov, akými ľudia vo vzťahoch vyjadrujú lásku.

slovakia

left justify in out

Päť jazykov lásky popisuje päť spôsobov, akými ľudia prijímajú a vyjadrujú lásku vo vzťahu. Sú to slová potvrdenia, kvalitný čas, fyzický dotyk, skutky služby a prijímanie darov.

Poznať jazyk lásky svojho partnera a dať mu vedieť ten váš je spôsob, ako vám obom pomôcť cítiť sa milovaní a oceňovaní. Autor a pastor Gary Chapman opisuje, ako používať tieto jazyky lásky, aby ste svojmu partnerovi ukázali, že vám na ňom záleží, a to spôsobom, ktorý mu hovorí k srdcu.

Začalo to knihou

Chapmanova kniha „The 5 Love Languages“ bola prvýkrát vydaná v roku 1992. Pred napísaním knihy si Chapman začal všímať vzory v pároch, ktorým radil. Uvedomil si, že páry si navzájom neporozumeli vo svojich potrebách. To ho viedlo k vymysleniu piatich jazykov lásky alebo spôsobov, akými ľudia vo vzťahoch vyjadrujú lásku. 

Svojim jazykom lásky by sme mohli nazvať to, ako najradšej prijímame lásku od svojho partnera. Či nás viac poteší, keď nám niečo daruje, alebo keď nás slovne uistí, že nás ľúbi alebo keď ideme spolu lyžovať sa či na výlet. Možno však najviac potrebujeme cítiť jeho blízkosť. Každý z nás to môže mať inak a je preto dobre vedieť, ako prejaviť lásku tomu druhému, aby sa naozaj cítil milovaný.

Päť jazykov lásky zahŕňa:

• slovné uistenia

• pozornosť

• prijímanie darov

• fyzický dotyk

• skutky služby

Raz hore, raz dole

„Päť jazykov lásky sú preferované spôsoby, ktorými by sme chceli prejavovať lásku. A toto sú preferované spôsoby a preferované metódy na prijímanie emocionálnej výživy vo vzťahu,“ vysvetľuje Vagdevi Meunier, Psy.D., licencovaný profesionálny psychológ, certifikovaný Master Gottman terapeut a zakladateľ The Center for Relationships. 

Dôležité je pochopiť, že sa neobmedzujeme na stotožnenie sa len s jedným jazykom lásky. "Každý má tendenciu klesnúť o niečo vyššie na niektorých z nich a o niečo nižšie na niektorých z nich," dodáva Meunier.

Slovné uistenia


Ľudia, ktorí používajú slová potvrdenia ako jazyk lásky, oceňujú verbálne prejavy náklonnosti, vrátane častého „Milujem ťa“, komplimentov, slov uznania, slovného povzbudenia a často častej digitálnej komunikácie, ako je písanie správ a zapojenie sa do sociálnych médií.

"Písomné a hovorené prejavy náklonnosti sú pre týchto ľudí najdôležitejšie," hovorí psychoterapeutka párov Fariha Mahmud-Syed, MFT, CFLE , mbg. "Tieto výrazy spôsobujú, že sa cítia pochopení a oceňovaní."

Hodnotný čas


Ľudia, ktorých jazykom lásky je kvalitný čas, sa cítia najviac zbožňovaní, keď s nimi ich partner chce aktívne tráviť čas a je vždy ochotný sa stretnúť. Obzvlášť milujú, keď aktívne počúvanie, očný kontakt a plná prítomnosť sú prioritnými znakmi vo vzťahu. 

"Tento jazyk lásky je o tom, že venujete svoju plnú pozornosť tej jedinej špeciálnej osobe, bez rozptyľovania televíziou, obrazovkami telefónov alebo inými vonkajšími zásahmi. Majú silnú túžbu aktívne tráviť čas so svojou polovičkou, viesť zmysluplné rozhovory alebo zdieľanie rekreačných aktivít,“ hovorí Mahmud-Syed.

Skutky služby

Ak sú vaším jazykom lásky skutky služby , vážite si, keď váš partner urobí všetko pre to, aby vám uľahčil život. Ide o veci ako priniesť vám polievku, keď ste chorí, uvariť vám ráno kávu alebo za vás vyzdvihnúť čistiareň, keď ste mali náročný deň v práci.

"Tento jazyk lásky je pre ľudí, ktorí veria, že činy hovoria hlasnejšie ako slová. Na rozdiel od tých, ktorí radšej počúvajú, ako veľmi sa o nich starajú, ľudia na tomto zozname radi, keď sa im ukáže, ako ich oceňujú. Robia menšie a väčšie práce." Títo ľudia si veľmi cenia, aby im život uľahčil alebo spríjemnil,“ hovorí Mahmud-Syed.

Darčeky lásky


Darčeky sú celkom priamočiary jazyk lásky: Cítite sa milovaní, keď vám ľudia dajú „vizuálne symboly lásky“, ako to nazýva Chapman. Nejde o peňažnú hodnotu, ale o symbolickú myšlienku položky. Ľudia s týmto štýlom uznávajú a oceňujú proces dávania darčekov: starostlivé uvažovanie, zámerný výber objektu, ktorý bude reprezentovať vzťah, a emocionálne výhody z prijatia daru. 

"Ľudia, ktorých jazykom lásky dostávajú darčeky, sa tešia z toho, že sú obdarovaní niečím, čo je fyzické aj zmysluplné. Kľúčom je dávať zmysluplné veci, na ktorých im záleží a ktoré odrážajú ich hodnoty, nie nevyhnutne tie vaše," hovorí Mahmud-Syed.

Fyzický dotyk


Ľudia s fyzickým dotykom ako jazykom lásky sa cítia milovaní, keď dostávajú fyzické prejavy náklonnosti, vrátane bozkávania, držania sa za ruky, maznania sa na gauči a sexu. Fyzická intimita a dotyk môžu byť neuveriteľne potvrdzujúce a slúžiť ako silný emocionálny konektor pre ľudí s týmto jazykom lásky. Korene siahajú do nášho detstva, poznamenáva Motamedi, niektorí ľudia cítili hlbokú náklonnosť a lásku zo strany svojich rodičov, len keď ich držali, bozkávali alebo sa ich dotýkali. 

"Ľudia, ktorí vyjadrujú svoje uznanie týmto jazykom, keď s tým súhlasia, sa cítia ocenení, keď ich objímajú, bozkávajú alebo maznajú. Oceňujú pocit tepla a pohodlia, ktorý prichádza s fyzickým dotykom," hovorí Mahmud-Syed.

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/can-the-five-love-languages-help-your-relationship-4783538

https://www.prevention.com/sex/relationships/a43413531/5-love-languages-explained/

https://www.mindbodygreen.com/articles/the-5-love-languages-explained

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: thecouplescenter.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies