Minister Blanár na rokovaní Severoatlantickej rady: V záväzku vynakladať na obranu 2 % HDP budeme pokračovať

NETKY.SK • 29 November 2023, 10:00 • 2 min
Minister Blanár na rokovaní Severoatlantickej rady: V záväzku vynakladať na obranu 2 % HDP budeme pokračovať

BRUSEL - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár vystúpil 28. novembra 2023 v Bruseli na rokovaní Severoatlantickej rady.

slovakia

left justify in out

„Slovenská politika ohľadom NATO sa s príchodom novej vlády nemení. Našou prioritou je rozvíjanie vlastných obranných spôsobilostí, zvlášť v oblasti protivzdušnej obrany. Sme si vedomí, že bez adekvátneho zdrojového krytia nebude nič z toho možné, preto budeme pokračovať v záväzku vynakladať na obranu 2 % HDP,“ vyhlásil Juraj Blanár.

Šéf slovenskej diplomacie na okraj Rady rokoval so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom. „Slovensko podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v medzinárodne uznaných hraniciach. Ich akákoľvek násilná zmena vytvára medzinárodný precedens, ktorý je pre nás neakceptovateľný,“ uviedol minister Blanár.

Dodal, že Slovensko má záujem o povojnovú obnovu Ukrajiny. Juraj Blanár uviedol, že rekonštrukcia vojnou zničeného suseda predstavuje pre Slovensko a Ukrajinu veľkú príležitosť pre rozvoj a zintenzívnenie vzťahov. Minister Blanár zároveň potvrdil, že Slovensko bude pokračovať v humanitárnej pomoci Ukrajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies