Snemovňa v USA schválila zákon za zotrvanie krajiny v klimatickej dohode

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 23:17 • 2 min
Snemovňa v USA schválila zákon za zotrvanie krajiny v klimatickej dohode

WASHINGTON - Demokratmi kontrolovaná Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila vo štvrtok zákon, ktorý má zabrániť prezidentovi Donaldovi Trumpovi splniť svoj sľub o odstúpení Spojených štátov od Parížskej klimatickej dohody a zabezpečiť, že Spojené štáty budú rešpektovať svoje záväzky vyplývajúce z tejto globálnej zmluvy.

slovakia

left justify in out

Zákon sa zďaleka nepribližuje ambicióznemu Green New Deal (Zelený nový údel, pozn. SITA) presadzovanému demokratmi, ide však o prvú významnú klimatickú legislatívu Snemovne za takmer celú dekádu. Schválený zákon teraz poputuje do republikánmi ovládaného Senátu, kde sa nepredpokladá výrazný posun vpred. Líder republikánov v Senáte Mitch McConnell prirovnal zákon k "zbytočnému gestu, ktoré spútava ekonomiku Spojených štátov" a dodal, že "tu v Senáte sa nikam nepohne". Trump sa vyjadril, že zákon bude vetovať.

 


Prezident Trump v roku 2017 sľúbil do roku 2020 odstúpiť od Parížskej zmluvy a Biely dom vo svojom vyhlásení uviedol, že zákon je "protirečiaci k prezidentovmu záväzku dať amerických pracujúcich a rodiny na prvé miesto, poskytnúť prístup k cenovo dosiahnuteľným a spoľahlivým zdrojom energie a technológiám a zlepšiť kvalitu života všetkých Američanov". Biely dom rovnako trvá na tom, že schválený zákon zasahuje do ústavnej kompetencie prezidenta uskutočňovať zahraničnú politiku vrátane právomoci odstúpiť z výkonnej zmluvy, ktorú Kongres neratifikoval.

Parížsku klimatickú dohodu podpísalo v roku 2015 viac ako 190 krajín. Ide o iniciatívu Organizácie spojených národov (OSN) spojiť svet v boji proti klimatickým zmenám.

 

Dohoda, ktorú podpísal exprezident Barack Obama, zaväzuje Spojené štáty znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2025 o viac ako 25 percent pod úroveň roku 2005. Washington tiež sľúbil poskytnúť tri miliardy dolárov fondu, ktorý pomôže rozvíjajúcim sa krajinám bojovať s klimatickými zmenami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies